Најновије

БОРЦИ ГНА ОБОРИЛИ ХАФТАРОВ АВИОН! Мисрата спашава Триполи за сада, али из Египта стиже... (ВИДЕО)

До 16. априла, Либијска национална армија (ЛНА) напредовала је према Триполију као да је увучена у рововски рат на прилазу јужним деловима града. Милиције лојалне Влади Националног споразума (ГНА) зауставиле су напредак ЛНА на подручју Ајн Заре и спречиле јединице ЛНА да заузму аутопут Триполи-Мисрата дуж обале. Ови успеси ГНА унапред су одредили тактичку позицију у том подручју.

Борци ГНА у одбрани Триполија (Фото: Јутјуб)

Још један важан успех постигнут је од стране ГНА 14. априла када су њихове снаге обориле авион МиГ-21 ваздушних снага ЛНА над Ајн Заром са МАНПАД-ом. Пилот се катапултирао, али и даље се о њему ништа не зна. ЛНА је 10. априла објавила да је срушила авион Л-39 ГНА. Међутим, не постоје докази који би то потврдили.

Истовремено, вишеструки контра-напади снага ГНА нису им омогућили да врате контролу над Међународним аеродромом Триполи. Главни сукоби се одвијају јужно од њега, у граду ал-Свани.

ЛНА је наставила са распоређивањем појачања, укључујући и разну војну опрему, на линију фронта у близини Триполија. Овај потез показује да је руководство ЛНА спремно да настави своје војне напоре у тој области.

Дана 14. априла вођа ЛНА фелдмаршал Калифа Хафтар посетио је Каиро и сусрео се с египатским председником Абдел Фатах ал-Сисијем. Након састанка, канцеларија Ал-Сисија је објавила изјаву "председник је потврдио подршку Египта у напорима за борбу против тероризма и екстремистичких милиција како би се постигла безбедност и стабилност за грађане Либије широм земље". Док се у изјави не спомиње директно Триполи, Египат, један од главних савезника ЛНА, де факто је дао своју подршку напорима ЛНА.

Поред тога, египатски шпијунски авион извео је извиђачки лет изнад града Мисрате. Мисратине милиције, углавном радикални екстремисти, активно подржавају про-ГНА снаге. Ваздушна база јужно од града има већину ратних авиона ГНА који бомбардују јединице ЛНА. Неки извори спекулишу да се подаци које је прикупио Египат могу поделити са ЛНА како би се повећала ефикасност њених операција.

До сада су про-ГНА милиције показале да су способне да зауставе напредак ЛНА у близини Триполија ако уједине своје снаге. Међутим, ако се борба продужи, неке про-ГНА групе могу открити да њихово учешће у текућим сукобима угрожава њихове пословне напоре у њиховим кључним областима утицаја. То би створило услове за фрагментацију про-ГНА снага распоређених у близини Триполија.

Битка за Крим је могла бити крвава. Погледајте ОВДЕ због чега.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Велики број погинулих у борбама за град Триполи

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА