Најновије

10 открића Асанжа која су разоткрила сплетке “владара света” и због чега мора да нестане! (ВИДЕО)

Еквадор је предао Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса британским властима и сада му прети изручење Сједињеним Државама где желе да му суде за заверу, за шта би могао да добије смртну казну или доживотни затвор у Гвантанаму. У својих готово 15 година активности, Викиликс је објавио више од 10 милиона поверљивих докумената. Међу њима већина има везе с тајним плановима америчке владе у обавештајним, безбедоносним и ратним програмима.

Платформа коју је водио затворени Асанж била је авангарда у објави тајних података, толико да су га прогониле савезничке владе Вашингтона, као што су Шведска и Велика Британија. Сам Асанж се склонио 2012. године у малој соби у амбасади Еквадора у Лондону, док му је влада Ленина Морена укинула тај статус. Овде вреди подсетити на оно што је Викиликс објавио и због чега га елита у Вашингтону толико мрзи, иако је само обављао свој новинарски посао.

1. Архива Гвантанама

Године 2007. је Викиликс објавио хиљаде докумената у облику приручника и информација из затвора којег је 2002. године створила Бушова администрација у заливу Гуантанамо на Куби. Нови затворски састав је део програма поступака за особе за које се сумња да су терористи. Црвени крст је потврдио да нису сви заробљеници из Гвантанама били терористи, а критике због функционисања, односно мучења, тортура, произвољног притвора, неподизања оптужнице и држање затвореника у правном лимбу годинама су расле из године у годину. Обама је, између осталог, Нобелову награду за мир добио и због обећања да ће затворити Гвантанамо, што није учинио.

2. Авганистан и Ирак

Тајне вести о ратовима у Авганистану и ратним дневницима у Ираку објављене су 2010. године с готово 400 000 извештаја о рату у Ираку од 2004. до 2009. У тим документима можемо пронаћи све, од војне опреме коју америчка војска користи до информација о војним циљевима и убијеним цивилима, те злостављању и мучењу ратних заробљеника.

3. Кебл Гејт и америчка дипломација

У 2010. је Викиликс објавио милионе дипломатских нота написаних између 1966. и 2010. Најважније детаље су објавили многи међународни медији, а објаве су откривале ставове дипломатских вођа Вашингтона, укључујући Хенрyја Кисинџера, те упуте њиховим дипломатима да шпијунирају стране политичаре. Овај је део објава Викиликса познат и као Кејбл Гејт, а документи потврђују шалу: “Зашто нема државног удара у Сједињеним Државама? Зато што тамо не постоји америчка амбасада.”

4. Колатерална убиства

Архива коју је Челси Манинг 2010. дао Викиликсу је на светло дана објављена као видеозапис под насловом Колатерално убиство који показује како америчка војска пуца из хеликоптера Апаче на цивилне циљеве у главном граду Ирака у Багдаду, укључујући новинара Ројтерса, који пада на земљу.

5. Стратфор документи

Између 2012. и 2013. је више од 5 милиона порука електронске поште процурило из америчке обавештајне фирме Стратфор. Глобалне обавештајне датотеке објавиле су бројне документе у којима који се објашњавају појединости о унутарњој мрежи масовног надзора у Сједињеним Америчким Државама које је спроводила НСА, као и о тајним операцијама које је Вашингтон спровео у Сирији између 2004. и 2011. Такође су се откриле везе између обавештајних служби и америчке безбедносне заједнице и неких фирми које делују као трусови мозгова и невладине организације, а које служе елити.

6. ТПП, ТТИП и ТИСА

Од 2013. до 2016. године је Викиликс објавио документе у којима се наводи како је америчка влада тајно преговарала о споразумима о слободној трговини познатим као Транс-Пацифик Партнершип  (ТПП), Трансатлантик Трејд анд Инвестмент Партнершип (ТТИП) и Трејд ин Сервисес Агримент (ТИСА). Пре појављивања Доналда Трампа је Вашингтон имао стратегију да новим економским и правним саставом успостави хегемонију у којем би се готово у целом свету тешко кршила чак и грађанска права, а све на темељу споразума који никада нису били објављени. Истина о њима се сазнала тек након објаве Викиликса, што је изазвало талас незадовољства у земљама које су учествовале у тајним преговорима с Вашингтоном и мултинационалним корпорацијама.

7. Открића о везама банака, Беле куће и војне индустрије

Од свог оснивања 2006. године је Викиликс објавио неколико нестандардних датотека мултинационалних корпорација које садрже тајне податке, као што су биле последице изливања токсина у Обали Слоноваче у енергетској фирми Трафигура, чиме је погођено око 100 000 људи. Тада је откривено да су енглески медији били учесници у скривању таквих догађаја. Осим тога, откривене су оф шоре активности швајцарске банке Џулијус Бар Груп и њене везе с Белом кућом и војно-индустријским комплексом јапанске фирме Сони. Дакле, на мети Асанжа су се нашле владе, али и финансијске институције и велике мултинационалне и војне корпорације.

8. Глобална шпијунажа као геополитичко оруђе

У 2016. години се сазнало да Агенција за националну сигурност (НСА) шпијунирала телефоне немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег главног секретара УН-а Бан Ки-Моона. Откривене су белешке италијанске дипломатије из којих се сазнало да су бивши премијер Силвио Берлускони и његов израелски колега Бењамин Нетанијаху разговарали о Бараку Обами. У тој објави се открива да су били шпијунирани министри комуникације Европске уније и Јапана, како би детаљно сазнали њихове споразуме како би се избегло “уплитање Сједињених Држава” у међународне односе, а све с једном сврхом: прикупити податке како би их користили за властите интересе геополитичке моћи на глобалном нивоу.

9. Пад Хилари Клинтон

Године 2016. Национални одбор Демократске странке је Викиликс објавио око 44. 000 порука електронске поште, откривајући кампању саботаже против кандидатуре Бернија Сандерса у странци коју је морала представљати Хиларy Клинтон. С друге стране, 30. 000 од тих порука припада Хилари Клинтону или их је она послала током њеног мандата као Обамине државне секретарице. Откривена је њена улога у државном удару у Хондурасу 2009. године, корумпирана делатност Клинтонових на Хаитију, план тајне интервенције у рату у Сирији, те милиони долара зарађених давањем упута и лекција банкама и америчким фирмама. Ове информације су довеле до пораза Хилари Клинтон у утрци против Доналда Трампа за Белу кућу. Многи аналитичари још увек верују да је Трамп свакако боља опција.

10. Интерна Сајбер ЦИА

У 2017. години је објављен “Ваулт 7”, досад највећа збирка докумената Средње обавештајне агенције (ЦИА). Можете читати архиве о томе како ЦИА има големи арсенал за рачунално хакирање успоредив с оним којим располаже НСА. Најважнија ствар је да извођачи и службеници агенције имају хиљаде алата који раде са “злонамерним софтвером, вирусима, тројанцима, нултим даном напада, удаљеним саставима контроле злонамерних програма и припадајућом документацијом”. Ти су подаци сада у служби хакера, који можда знају вашу ИП адресу, а све због неодговорности састава сигурности ЦИА.

Ово је десет смртних греха Џулијана Асанжа само у очима америчке елите, иако је све наведено, ако боље погледамо, посао који су требали одрадити истраживачки новинари Њујорк Тајмса или Вашингтон Поста. Међутим, како је то немогуће очекивати, јер су амерички медији не тако давно, током деведесетих, прешли у власништво неколико великих корпорација које су уско повезане с америчком владом, сада се правим новинарством морају бавити хакери или независни новинари који често и  не раде за плату и објављују вести само како би разбили медијску пропаганду и мрак у које је утонуло слободно новинарство на Западу.

Шта рећи за крај? Асанж је у затвору и чека га могуће изручење Сједињеним Државама, а некада најпрестижније америчко признање у области новинарства “Пулицерову награду” добили су Њујорк Тајмс, Вашингтон Посту, Њујоркеру, Прес Демократу и Ројтерсу. Међу награђеним листовима налазе се, између осталих, Сан Сентинел, Питсбург Пост, Лос Анђелес Тајмс, Адвокат, Вол Стрит Журнал и АП.

Погледајмо што су објавили врли амерички новинари и успоредимо то с оним што је објавио Асанж. Новинари Лос Анђелес Тајмса су награђени за извештавање о гинекологу с Универзитета Јужна Калифорнија који је оптужен за злостављање неколико стотина младих жена у више од 25 година. Пулицерова награда додељена је и новинарима Њујорк Тајмса који су провели осамнаестомесечну истрагу о финансијама Доналда Трампа. А шта би друго и могли радити, него истраживати Трампа?

Новинари Ројретрса су награђени су за извештавање о војсци и будистичким становницима Мианмара одговорним за протеривање и убиства Рохиња у тој земљи. Додељене су и награде фотографима, за категорије писања, драме и музике, а посебна награда је додељена и легендарној певачици соула Арети Франклин, за неизбрисив допринос америчкој музици и култури.

Ово је данас новинарство у Сједињеним Државама, док Асанж због откривања истине мора бити ушуткан, затворен, можда и смакнут.

Прочитајте ОВДЕ шта откривају амерички медији за Трампа.

Извор: logicno.com/Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА