Најновије

ТРАЖИТИ ПРЕСТАНАК ЛОБИРАЊА СРБИЈЕ ЈЕ ВАН ПАМЕТИ: Културна баштина на КиМ је угрожена

"Тражити од Србије да не лобира против пријема Косова у међународне организације или признавања Косова, потпуно је ван памети", каже бивши амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

Дарко Танасковић (Фото: Јутјуб)

"Ти захтеви нас могу и обрадовати, јер сведочи да је наша спољна политика у тој области била успешна", рекао је Танасковић за Танјуг коментаришући лицитирање да се међу темама и у Берлину 29. априла, може наћи и захтев да Београд прекине са лобирањем за повлачење признања Косова, против чланства у Интерполу и Унеску.

Додаје да почевши од 2015. године када Косово није успело да се, каже, угура у Унеско, па све до данас, Приштина нема много успеха у освајању међународних организација.

Примећује да је то изазвало приметну нервозу и у Приштини, а и код њених покровитеља који упркос веома интензивном, понекад чак и бруталном лобирању не успевају у својим намерама.

Упитан да ли је можда међународна атмосфера, после пожара у Нотр Даму, прилика да Србија поново скрене пажњу на угроженост српских цркава и манастира на КиМ, који су српска културна бастина, Танасковић каже да не би требало исувише капитализовати овај тренутак, јер се пожар у Нотр Даму по свему судећи догодио из нехата, односно да је узрок људски фактор, нека техничка грешка.

"Мислим да не би требало сувише капитализовати овај тренутак, јер бисмо тиме показали да су нама потребни неки аргументи оваквог реда, а они нама нису потребни, зато што се наше културно наслеђе на КиМ једним делом већ налази на листи заштићене културне баштине Унеска и то чак у опасности", наводи Танкосић.

Додаје да Србија треба континуирано да указује на своју културну баштину на КиМ која је угрожена, а не да појача притисак када се појаве догађаји који објективно, како каже, са тим немају везе.

Танасковић каже да је сасвим јасно да се у овом тренутку ситуација у вези са решавањем косовског питања веома заоштрила, превасходно услед све веће супротстављености САД, с једне, и Русије са друге стране на укупном геополитичком плану.

"У тренутку када се ситуација у вези са решавањем питања Косова веома заоштрила изражавају се и неке недипломатске ствари које се иначе не би говориле", каже Танасковић и додаје да има и много спиновања, односно лансирања непроверених вести и спекулација о постојању различитих планова, рокова... како би се испипао пулс друге стране

"Ту се та велика игра игра, то је веома тешко за нас , али истовремено ствара одређене шансе и маневарски простор да минимум својих интереса у овом тренутку остваримо и ако ништа друго да се цео процес настави на начин који нама може давати веће изгледе. Чини ми се да је то максимум, а говорити о неким краткорочним решењима је потпуно илузорно", наводи Танкосић.

Да ли се Русија меша у унутрашњи српски сукоб, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Крагујевац не да светиње

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Не терористима у Унеско

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА