Најновије

„Двоструки суверенитет“ је немогућа мисија

Саговорници из Београда и Приштини тврде да нису тачне тврдње да ће Немачка и Француска представити на састанку у Берлину 29. априла план за решење косовског питања који би подразумевала „дупли суверенитет“ да Косово задржи територијални интегритет, али да Србија ужива неки суверенитет над Србима на Косову и над српским светињама.

Илустрација (Фото: Правда)

Такве наводе објавио је приштински лист Газета експрес, позивајући се на неименоване изворе.

Састанку у престоници Немачке, према досадашњим најавама, присуствоваће српски председник Александар Вучић, премијерка Србије Ана Брнабић, косовски председник Хашим Тачи, премијер Косова Рамуш Харадинај, те албански премијер и министар спољних послова, Еди Рама и Иљир Мета. Домаћини скупа су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Извори с политичке сцене Србије незванично коментаришу да би „дупли суверенитет био дупло голо за званични Београд – да би се двоструко лакше прогурао суверенитет Приштине на Косову“. Како прецизирају, „тај предлог је, у основи, Ахтисаријев план, под другим именом и у другом паковању“.

„У случају спровођења наведене замисли, сва власт на Косову би припала Приштини, а Београд би имао утицаја на Србе на Косову колико сада има на Србе у Црној Гори, Хрватској, Македонији и Словенији“, истичу саговорници.

Весна Марковић, посланица СНС и председница Групе пријатељства са Немачком у Скупштини Србије, каже да је берлински састанак покушај оживљавања дијалога и покушај да се приближе позиције Немачке и Француске, на неки начин „рачун без крчмара“.

– Имамо вести да је сада могућа промена граница, а Немци су јасно рекли да нема промене, између осталог посланик Петер Бајер. Врло је нејасно све али овај дијалог кога је започела садашња Европска комисија је мртав и, као што сам рекла, неће бити договора, ако га уопште буде, без учешћа великих сила пре свега САД. Мени се чини да је у овој ситуацији немогућ било какав споразум. Не заборавимо да су и канцеларка Меркел и председник Макрон у изборној кампањи за Европски парламент, оцењује Марковић.

Агрон Бајрами, главни и одговорни уредник приштинског листа Коха диторе, одбацује тврдње о „дуплом суверенитету“ као „спекулације“.

– Најкраће речено, то су спекулације и „немогућа мисија“, констатује Бајрами.

Како је пренео РТС на свом порталу, Хашим Тачи је напоменуо да на скупу у Берлину са лидерима Западног Балкана „неће бити нацрта плана“ за споразум Београда и Приштине.

– Као председник, ја сам у сталним консултацијама са међународним партнерима око развоја догађаја на Косову и Западном Балкану. Берлински састанак ће бити наставак интересовања Немачке и Француске за Косово и наш регион, поручио је Тачи.

Председник Србије Александар Вучић поручио је на седници проширеног руководства СНС да да је пред Србијом „изузетно тежак период“ када је реч о Косову и да је „једино што се од Србије тражи да призна независност Косова“, најављујући да ће напредњаци уочи 6. маја, ако Приштина не укине таксе на српску робу, „изаћи с мерама против Приштине“.

Стандард: Сахрањивање разграничења

Бечки лист Стандард тврди да би идеја о промени граница на Балкану могла да буде сахрањена на предстојећем састанку у Берлину. „Ангела Меркел жели да прикаже предлог по ком би северно Косово добило специјални статус, усидрен у идеји о заједници српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, а још није спроведена… На овај начин, немачка канцеларка намерава да сахрани идеју о разграничењу коју су, подржали одлазећи функционери Европске комисије, шефица дипломатије Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан“, пише Стандард.

Оптужнице против Тачија и Весељија спремне! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеремић: Александар Вучић и Хашим Тачи координисано раде

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА