Најновије

НОВО РУХО НОТР ДАМА: Богородичина црква добија потпуно другачији изглед

На припрати Богородичине цркве у Паризу, која је почетком недеље тешко оштећена у деветосатном пожару који је прогутао оригинални средњовековни кров и њен главни торањ, док буде трајала обнова биће подигнут „привремени дрвени храм“, најавио је за француски дневник Фигаро бискуп Патрик Шове, ректор једне од најпознатијих готских катедрала на свету, која се од 1991. налази на Унесковој листи светске културне баштине. Његову идеју, према писању овог листа, подржава и градоначелница Париза Ан Хадалго.

Нотр Дам (Фото: Јутјуб)

– Не смемо рећи катедрала ће бити затворена пет година и готово. Зато сам се запитао зашто не бисмо у њеном предворју направили привремену катедралу. У њој би свештеници могли да служе и проповедају, а била би и место ‘добродошлице’ за све ходочаснике, знатижељне и многобројне туристе. Норт Дам је 2017. посетило 12 милиона туриста. Она је најпосећеније здање у Европи – каже бискуп Шове.

Он напомиње да после пожара још нема приступа предворју, у коме би требало да се сагради привремени храм, који ће се користити до завршетка обнове Богородичине цркве.

Председник Француске Емануел Макрон у више наврата обећао је да ће обнова трајати пет година. Париски медији указују да би било лакше за два дана сакупити милијарду евра за реконструкцију спаљене Богородичине цркве него што ће се наћи стручњаци да тај посао ваљано ураде.

Иако је структура здања сачувана, не само камених него и дела носећих дрвених конструкција и постоји потпуна грађевинско-архитектонска документација за овај светски бисер црквене архитектуре, пред градитељима 21. века је изазов да понове умешност и уметност својих средњовековних колега. Француске власти најавиле су расписивање међународног конкурса за архитекте које ће радити на реконструкцији Богородичине цркве, која је у првом пожару у својој 850 година дугој прошлости пострадала првог дана Велике недеље пред Ускрс који Римокатоличка црква слави у недељу 21. априла.

Да ли још увек постоји опасност за овај бисер црквене архитектуре прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА