Најновије

Одржана промоција књиге „Тамо је овде“ Маје Лалевић Пишчевић

Промоција књиге „Тамо је овде“ Маје Лалевић Писчевић одржана је у среду 17. априла у Клубу књижевника.

Фото-Промо

О књизи су, осим ауторке, говорили Срђан Шапер, оснивач и власник И&Ф МцЦанн групе, амбасадор САД у Србији Кајл Скот, новинарка Оља Бећковић, драмска списатељица Биљана Србљановић и главни уредник Недељника Вељко Лалић.
 
Присутнима се, на самом почетку, обратио Дејан Папић, директор и власник издавачке куће Лагуна. „Тема исељавања не може бити актуелнија, а надам се да ће и тема повратка наших људи у Србију с временом доћи на ред, као што се Маја вратила из Њујорка у Београд. Захваљујем Маји што је прихватила понуду Лагуне, али истакао бих и заслуге Вељка Лалића, који је открио Мају као писца.“

Срђан Шапер је рекао да је „Тамо је овде“ књига о географији душе и књига о лутању кроз саму себе, у којој су јунаци људи које је Маја оставила за собом – то је, дакле, и књига о породици. „’Тамо је овде’ је књига о гледању, које нам данас толико недостаје. Гледање носи толико импресија које човек треба у себи да процесуира, то је грађа од које ће сутра настати уметност“, рекао је Шапер.

Амбасадор Америке у Србији Кајл Скот је поделио са присутнима да је, читајући књигу, видео Њујорк Мајиним очима, те да су га њене приче вратиле у доба кад је он први пут дошао из Аризоне у тај невероватни град. Живео је тамо три године и сваког дана видео нешто ново. „Њујорк има френетичну енергију, егзотичне личности, беду на само два корака од блештавог богатства и то је оно што га чини посебним. То је град који плаче и пева и игра се… Мешавина је раса, и језика, и мириса. Особен је. Сећам се да сам говорио како Њујорк није Америка, него нешто посебно. Драго ми је што сам на страницама Мајине књиге видео како Њујорк изгледа у очима странца“, испричао је амбасадор и прочитао кратак одломак који је на њега оставио најјачи утисак.

Оља Бећковић је нагласила да књига „Тамо је овде“ није водич кроз Њујорк, нити књига о Њујорку, већ књига о Мајином умећу живљења, у сваком граду и сваком тренутку где год да се затекла. „Маја нам је показала да уме да ужива, а то значи упити све што се около догађа. Знам људе који су живели у Њујорку годинама, а да заправо у њему нису живели ни две секунде. Сличан је случај са неким људима који живе у Београду. Често ништа од Београда не узимамо, ништа не гледамо, ништа не чујемо.“

Биљана Србљановић је истакла како у животу учиш од људи којима верујеш и они ти формирају укус, а да је Маја је једна од тих људи који ти формирају светоназор према животу, литератури, моралу. „Где год да отворите ову књигу, добро вам је“, закључила је Србљановић.

Вељко Лалић, уредник Недељника, рекао је да је тражећи колумнисту пронашао писца. „Недељом увече сам читао Мајине текстове и уживао у томе. Саветујем свима да читају ову књигу у вечерњим сатима. Маја је сигурно један од симбола Београда. Њујорк је град који ја највише волим и волео бих у будућности да читам њене текстове о Београду док живим у Њујорку“, рекао је Лалић.

Ауторка књиге Маја осврнула се на реченицу из књиге за коју признаје да ни сама не зна одакле је дошла. Реченица гласи: „Места су људи, а људи су места.“ „Схватиш да је цео живот састављен од таквих места, где смо провели време са драгим људима. Места заправо нису места, него су емоције, а емоције су људи“, рекла је ауторка.

У наставку вечери, многобројне госте је на хармоници забављао Мишко Плави. А сав приход од продатих књига те вечери Маја Пишчевић и Лагуна донирали су Прихватилишту за животиње „Дражевац“, чија је власница, заједно са неколико паса из Прихватилишта, такође била на промоцији.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА