Најновије

СРБИ ПЛАЧУ ЗА НОТР ДАМОМ, СКУПЉЈАЈУ СЕ МИЛИОНИ ЕВРА: Кад је изгорела наша светиња 80 година старија, сви су ћутали (ВИДЕО)

Последњих дана стално се говори о пожару у Нотр Даму, а многи су нашли за сходно да тај случај поистовете са српском светињом која је запаљена.

Богородица Љевишка и Нотр Дам (Фото: Правда)

Нашу велику светињу, цркву Богородице Љевишке, која се налази у Призрену, Албанци су спалили до темеља током мартовског погрома 2004. године.

Последњих дана стално се говори о пожару у Нотр Даму, а многи су нашли за сходно да тај случај поистовете са српском светињом која је запаљена.  

И док се широм света милионери размећу ко ће колико дати за обнову Нотр Дама, Србија има шта да каже. Кад смо ми доживели једну такву трагедију, Запад је на то ћутао. 

Многи су се сетили тога да је наша спаљена светиња старија од Нотр Дама. 

Градња цркве Богородице Љевишке је завршена 1307. године, а изграђена је по налогу краља Милутина Немањића.

То значи да је ова српска светиња чак 38 година старија од Нотр Дама, који је тешко оштећен у пожару пре два дана. Изградња Нотр Дама је почела 1163, али је катедрала завршена 1345. године.

Овако је она горела 2004. године.

Иза ватре коју су Албанци запалили, остало је мало тога...

И док цео свет плаче за круном Париза, како називају Нотр Дам, нико осим самих Срба није ни сузу пустио за Светом Богородицом Љевишком, која је горела док су се Албанци дивљачки радовали над згариштима српских светиња.

Како је огромна лова у оптицају за изградњу Нотр Дама, само да подсетимо да осим што осим Срба нико плакао није за Љевишком, тако је мало новца дато за њену обнову, а много тога и проћердано. 

Од последњег стравичног насиља које је преживела ова црква прошло је 15 година. У цркву верници могу ући тек кад је свештеник ту да је откључа, а њу од потенцијалних напада данас чува само један војник КФОР-а, бодљикава жица и вучјак у дворишту цркве.

Она таква, махом празна, подсећа нас да нити смо ми у њу довољно уложили, нити су друге земље нама помогле довољно, па је зато и закатанчена. 

Опште је славље кад се овде једном у пет година неко венча, крсти...

Јер до тада...она самује, све док неки залутали православни верник дође да се у њој помоли. 

Иначе, асовни напади и разарања тада су се догодили и у Пећи, Урошевцу, Ђаковици и многим другим местима широм покрајине. 

Канцеларија за КиМ финансијски ранијих година помогла је обнову многих оштећених и уништених објеката: Богословије у Призрену, Цркве Св. Саве у јужној Митровици, манастира Светих архангела, Храма Светог цара Уроша у Урошевцу, Цркве Св. Николе у Приштини, Цркве Светих врача у Призрену...

Ипак, да ли је то довољно? 

Оптужнице против Тачија и Весељија спремне! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА