Најновије

ТЕСТ: Како је совјетски војник могао да преживи погодак „куршума“ испаљеног из шмајсера? (ВИДЕО)

Видео-клип је направила медијска кућа „Калашников.Медиа“. На њему је демонстрирана техничко-тактичка способност немачког аутомата MP-40 (Шмајсер), који се масовно употребљавао на Источном фронту од стране војника Вермахта и СС јединица.

MP-40 (Фото: Јутјуб)

Основни циљ овог клипа је био да се виде балистичка својства метка који је користио овај аутомат. Да ли је совјетског војника који се налазио са супротне стране нишана, могао да спасе пешадијски ашов, војна чутурица или копча од опасача, уколико би га погодио метак испаљен из овог аутомата.

Технички консултант Концерна „Калашников“, Владимир Онакој, који иначе и води ову емисију, решио је да тестира доста распрострањено уверење да су поједини елементи опреме совјетског пешадинца били непробојни за немачко стрељачко оружје, где су често и спасавали живот погођеном војнику. Овај пут је избор пао на легендарни немачки аутомат МП-40, који је у ратним годинама произведен у више милиона комада.

Тест је изведен на специјалном стрелишту, а гађало се у мету на даљини од 50 метара. „Метак за аутомат МП-40 је веома слаб, и уколико са њим успемо да пробијемо сва три предмета, то значи да пешадијска опрема није могла да спасе погођеног војника од осталог немачког стрељачког оружја“- рекао је експерт.

И наш тест је могао да почне.

Први метак је погодио копчу за војнички опасач, у коју се експерт можда и највише уздао да може да издржи директан погодак. Међутим, метак је успео да пробије овај метални комад војничке опреме. Што се тиче војне чутирице, она је глатко пробијена. Међутим, пешадијски ашов се није могао пробити. Два куршума су га веома прецизно погодила, али ниједан није могао да прође кроз њега, остављајући само мала оштећења која су у суштини небитна (деформација „улубљење“ на површини ашова).

„Мит о томе да елементи пешадијске опреме могу да зауставе метак, уопште није фикција. Од три претендента која су данас тестирана, победио је пешадијски ашов“- на крају је резимирао експерт.

Како је непознати авион улетео у руски ваздушни простор, погледајте ОВДЕ.

Извор: Bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА