Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА РАКЕТАМА БРАНИ СРБИЈУ: Лансирне станице од Милића до Гацка спремне

Заједнички систем аутоматске противградне заштите биће имплементиран на простору Републике Српске, а највише користи од тога имаће људи који живе уз Дрину.

Противградна ракета (Фото: Јутјуб)

У пројекат ће бити уложено милион евра, а планиран је за 2020. годину и о томе су договор постигли министри пољопривреде Србије и Републике Српске, Бранислав Недимовић и Борис Пашалић, који су разговарали и о низу других тема из области пољопривреде.

"Од Милића, односно Власенице доле до Гацка где ћемо са 25 до 30 противградних станица бранити простор који се налази уз Дрину и где смо имали највише проблема. Ту смо имали ограничавајућих фактора. Први је непостојање било каквог споразума између Србије и Босне и Херцеговине око начина управљања противградним ракетама. У време старе Југославије све је било просто као пасуљ. Данас смо договорили како то да решимо у складу са постојећим регулативама", рекао је Недимовић.

Истакао је и да два министарства имају одличну сарадњу.

"Влада Србије ће помоћи Влади Републике Српске да имплементира овај систем који је вредности око милион евра, заједно са сервисом, опремом, ракетама и свим што треба. Институције у Републици Српској су технички опремљене за имплементацију овог система. Овај пројекат ће бити реализован 2020. године, а за месец дана ћемо потписати Споразум о имплементацији", најавио је Недимовић. 

Пашалић је оценио да је противградни систем најважнија тема за обе земље, те да је Република Српска у тај систем претходних година уложила значајна средства. 

Република Српска је, каже Пашалић, можда мало уређенија у овој области и спремна је да помогне Србији.

"Са аспекта пољопривреде у последњих десет година имали смо само две, условно речено, нормалне године, јер су често биле године са градом и напросто морамо да се бранимо. Ми ћемо да инсталирамо око 230 аутоматских противградних лансера. Тачно је да нисмо планирали инсталацију на потезу од Милића према Гацком, али пошто невреме у Србију увек долази са запада, са наше стране, наш је интерес да заштитимо браћу и сестре у Србији, да попунимо тај простор", рекао је Пашалић.

Искуства Републике Српске у области прерађивачке дрвне индустрије Србија ће, такође, да искористи, односно примени њихов систем, најавио је Недимовић.

"То се односи на преузимање модела како да се што мање трупаца извози и како да се што више трупаца претвори у полупроизвод и финални производ, како би то имало утицаја на раст бруто друштвеног производа. Јер, боље да извезе полу или финални производ него трупац", истакао је Недимовић.

Најавио је да се завршава радарски центар Ваљево са 96 противградних станица. 

"Тај простор био је најизложенији ударима. То ће бити готово до почетка сезоне. Центар у Ваљеву је тако опремљен да без људске посаде активира ракете, све ће бити аутоматизовано", рекао је Недимовић и додао да настављају и са радарским центром Букуља, као и центар на Фрушкој гори, за шта је задужена Покрајинска влада.

Противградни систем гарантује 40 до 60 одсто заштите, али када се комбинује са финансијским инструментима заштите пољопривредних газдинстава, рекао је Недимовић, за пет најугроженијих округа ове године плаћаћемо 70 одсто премију за осигурање. До сада је, каже, било 40 одсто.

Позив на раздруживање Републике Српске можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лансирање противградне ракете

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА