Најновије

ПОРАЖАВАЈУЋЕ: Преко 20 одсто грађана Србије жели да побегне из државе!

Више од петине грађана, њих 22 одсто, потенцијално жели да се исели из Србије, а више од 90 одсто оних који већ живе у иностранству ту види и будућност своје деце. То су показали резултати истраживања "Зашто људи одлазе из Србије" које је спровела организација "Србија 21 – Центар за будућу Србију" током јуна, јула и августа прошле године анкетирајући 1.000 грађана Србије и 2.149 грађана Србије који су се иселили у иностранство.

Београд (Фото: Pixabay)

На представљању истраживања синоћ у Крагујевцу, наведено је да се међу мотивима за исељење анкетираних најчешће истичу бољи животни стандард, боље плаћен посао, као и лоша ситуација у држави. Највише, 85 одсто испитаника би желело да се исели у земље Запада, а два одсто је као жељену дестинацију навело Русију.

О одласку највише размишљају млади од 18 до 29 година, а од оних који желе да оду у иностранство 45 одсто размишља о трајном исељењу. Од анкетираних који живе у дијаспори њих 92 одсто свој живот оцењује бољим него у Србији, а као предности наводе бољи животни стандард, уређену државу и безбедност. Повратак у Србију не планира 41 одсто, а 35 одсто би се вратило тек када буду у пензији. Члан Фискалног савета Републике Србије Владимир Вучковић је рекао да је “наивно размишљати да ће овај проблем да се реши, али да може бити мање или више изражен”.

- Економија је узрочник, али можда ту постоји и највећи простор да се ствари промене. Управо то што имамо толико пропуста, толико рупа, то је и наша највећа шанса. Јер, било би незгодно да смо ми средјена држава, да смо урадили све што можемо у области економије, па да будемо у оваквој ситуацији - рекао је Вучковић на трибини.

Он је навео да је велика одговорност политичке и друштвене елите да сваким својим потезом покаже да “људи не треба од државе да очекују да среди њихов живот” и да у Србији треба да се ради на јачању приватног сектора.

- Убудуће када имамо неке најаве економске политике, увек размислимо о томе да ли то делује позитивно добро за приватни сектор. Ако сви зависимо од државе, нећемо моћи пуно да очекујемо - рекао је Вучковић.

Он је оценио да ће у државном јавном сектору плате као и пензије моћи да расту највише пет одсто у просеку годишње.

- То значи да ће нека просечна плата у држави да се удвостручи, са 400 на 800 евра, у периоду измедју 15 до 20 година - рекао је Вучковић.

Он је указао да у приватном сектору постоје две предности, а то су могућност веће зараде и “осећај да си нешто пробао да учиниш од свог живота”.

- Тиме што нешто градиш, а не радиш за државу, ствараш свој микросвет који ће теби бити довољан добар и имаш наду да ћеш из године у годину да зарадјујеш све више - навео је Вучковић.

Он је рекао да у Србији и не знамо како ће будућност стварно да изгледа, јер “дуго се говорило о пољопривреди, а сада имамо раст ИТ технологија и филмске индустрије као резултат предузетничке иницијативе, а не плана државе”.

Вучковић је изразио очекивање да ће у будућности бити нових бизниса које граде нови људи и да ћемо тако уз “сређивање друштва” имати и бољу климу за останак људи у Србији.

Почео велики протест опозиције у Београду. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како спречити одлазак младих из Србије?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА