Најновије

"ОСЕТЉИВО" ОПЕРИШУ УЗ ЗАСТАВУ САД: Американци "пуне" Косово џихадистима!

У суботу ујутру на Косово је, према наводима представника косовских привремених институција, враћено 110 особа из Сирије, међу којима су и многобројни џихадисти који су се борили на страни Исламске државе.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Како је на конференцији за новинаре тим поводом саопштио косовски министар правде Аблард Тахири, акција повратка косовских грађана организована је уз помоћ САД. Он је рекао да је "осетљиву операцију" извела косовска влада уз помоћ САД, не прецизирајући о каквој помоћи је реч, док су инострани медији пренели да је јуче ујутру на приштинском аеродрому примећен авион са америчком заставом.

- Међу враћеним особама су и четворица бораца, која су одмах ухапшена, као и 32 жене и 74 деце, укључујући и десетак њих без пратње родитеља - пренели су приштински медији на албанском језику, који су томе додали и саопштење Амбасаде САД, која је похвалила Приштину за враћање својих 110 грађана из Сирије.

Извор "Новости", упознат са дешавањима на КиМ, подсећа на то да су пре неколико година инострани медији извештавали о постојању кампова за обуку исламских терориста у брдима изнад Качаника. Наводи и да су џихадисти својевремено планирали да изведу низ рушилачких акција на КиМ. Рецимо, минирање језера у приштинском насељу Грмија, потом језера Бадовац код Грачанице из којег се водом снабдевају све српске средине у централном Косову, као и део Приштине. Возило са џихадистима и оружјем заустављено је баш испред манастира Високи Дечани.

- Срећом да су све те акције предупређене и спречене на време. А све то захваљујући дојавама страних обавештајних служби, које су на КиМ врло активне - закључује извор.

Он опомиње да поједине верске вође, односно имами и хоџе, током верских обреда врбују младе Албаце за одлазак у џихад.

Борци Исламске државе

Иако не постоје прецизни подаци о томе, приштински медији на албанском језику спекулисали су да се од 2002. године на ратиштима Сирије и Ирака борило више од 300 бораца са КиМ, а више од 30 их је погинуло.

Све више џамија

На ратишта у Сирију и Ираку одлазиле су и читаве породице, а познат је случај када је један Призренац на ратиште повео са собом двоје малолетне деце, које је преко судских и других органа покушавала да врати његова супруга.

Упућени у верске прилике на КиМ истичу да је радикални исламизам огромна претња косовском друштву, пре свега због пропагирања ове идеологије међу младима. Из исламских земаља на КиМ стижу огромна новчана средства, о чему сведочи и све већи број новосаграђених џамија.

Изручење и Босни

Радикални исламиста Ибро Ћуфуровић , осумњичен да је био припадник терористичке организације на сиријском ратишту, изручен је БиХ уз помоћ америчких власти. Неко време провео је у курдском затвору после слома Исламске државе, саопштило је Државно тужилаштво БиХ.

Прочитајте ОВДЕ колику то невероватну суму плаћамо Приштини.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џихадисти на Косову / Планирали нападе на Израелце, Србе и КФОР.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА