Најновије

ИРАН ПРЕТИ АМЕРИЦИ! Реаговаће одмах!

Хормушки теснац је кључни стратешки водни пут који се налази између Персијског залива и Оманског залива, с око 20 посто светске нафте и око трећине укупне количине нафте која се превози морским путем кроз њу.

Хормушки теснац (Фото: Јутјуб)

Kонтраадмирал Алиреза Тангсири изјавио је у понедељак да ће одмах реаговати, ако Иран не сме да извезе нафту кроз Хормушки теснац.

- Хормушки теснац, по закону, је међународна поморска рута и ако нам буде забрањено да га користимо, ми ћемо га затворити – рекао је он за ТВ канал Ал-Алам.

Изјава се појавила усред растућих тензија између Техерана и Вашингтона, и као што је и раније у априлу, САД је на црну листу уврстила Ирански Исламски револуционарни корпус (IRGC) као терористичку организацију, док је ИД узвратила службеним именовањем Централне команде САД (CENTCOM) терористима.

Упркос ранијим претњама да се извоз иранске нафте спусти "на нулу", Вашингтон је одобрио "привремено изузеће" за извоз главним купцима, као што су Kина, Индија, Италија, Јапан, Јужна Kореја, Грчка и Турска, као и Тајван.

Ирански медији су касније објавили да су, упркос америчким санкцијама, приходи од нафте у земљи скочили за скоро 50 одсто 2018. године.

Путин аминовао, освета је почела, полетели руски авиони. Више прочитајте ОВДЕ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА