Најновије

КО НЕ ИЗАЂЕ НА ИЗБОРЕ - БИЋЕ КАЖЊЕН? Преговарачки тим "1 од 5 милиона" о протестима, дијалогу и предлогу о изборима

Желимо дијалог с представницима власти током којег ћемо коначно доћи до најбољих системских, а не навијачких решења. До решења која ће подједнако погађати и власт и опозицију и бити основа за опстанак друштва и државе.

Протест "1 од 5 милиона" (Фото:Јутјуб)

Овако чланови преговарачког тима протеста "1 од 5 милиона", професор ФПН Чедомир Чупић и политиколог Бобан Стојановић виде циљеве евентуалног разговора са представницима власти у вези са три захтева: фер и поштеним изборним условима, избором новог састава РЕМ-а и избором техничког руководства и уређивачког колегијума РТС-а и РТВ-а.

Чупић истиче да је прихватио да буде део преговарачког тима, како каже, грађанског протеста, само ако се са влашћу води озбиљан дијалог.

- Очекујем да и друга страна предложи људе који су спремни да на основу знања и животног искуства разговарају и који знају шта је дијалог. То нису преговори. Учесници дијалога су равноправни и спремни да саслушају једни друге, да поштују аргументе, спремни на компромис - објашњава Чупић, и додаје да ће се одмах у првим разговорима видети да ли власт жели дијалог.

Како тврди, решења до којих ће се доћи дијалогом треба да буду заснована на владавини права као у свим демократским земљама.

- То значи да данас-сутра нико неће моћи да их узурпира, а ако то и покуша, биће приморан да поднесе оставку или ће бити смењен. Та системска решења морају бити део закона, односно законских процедура и Устава. Ми не желимо ништа ванинституционално да радимо. Рецимо, када је реч о распуштању чланова РЕМ-а, то би требало да уради скупштина, а потом и да изгласа нове чланове до којих ћемо доћи кроз дијалог. Дакле, ми треба да припремимо услове за демократију, за фер и слободне изборе. Ми, нажалост, још немамо ни политичку културу. Када то кажем, мислим и на грађане и на власт и на оне који се боре да буду власт - наглашава Чупић.

Решења за која се залаже преговарачки тим никада до сада нису постојала у Србији, подвлачи Чупић.

- У експертском програму Г-17 који је предложен октобра 2000. било је 10 системских закона који, нажалост, никада нису постали део устава. Касније, када је донет Устав, то је био лош компромис политичких актера и изневерене су наде грађана. Није искоришћена енергија грађана јер демократски блок није био на нивоу очекивања. Донети су закони као полурешења које садашња власт користи и позива се на то да је такве законе донела претходна власт. На тај начин практично желе да наставе узурпацију. Зато су нам потребна системска, а не навијачка решења јер је доведен у питање останак читавог друштва и државе из које сваке године 60.000 људи оде у иностранство - истиче Чупић.

Још један члан тима протеста "1 од 5 милиона", политиколог Бобан Стојановић верује да су разговори о изборима, медијима и РЕМ-у са представницима власти једини начин да се реше друштвени проблеми.

- Извештај "Фридом хауса" сврстао нас је у делимично слободне земље, што значи да нисмо демократија, а на индексу "Репортери без граница" Србија је пала чак 14 места, што указује на то да имамо велики проблем са слободом медија. Зато су нам неопходни преговори власти и опозиције у којем ће тим, чији сам и ја део, бити посредник. Верујем да је свима у интересу да имамо демократске и фер изборне услове и слободне медије. Зато је битно да отпочнемо тај разговор. Мислим да ће до разговора доћи, само је питање времена - сматра Стојановић, и додаје да не треба поистовећивати изборне услове и правила.

- Ми треба да створимо фер услове у којима ће се поштовати изборна правила, а не да мењамо изборна правила. Слично је и са јавним сервисом и РЕМ-ом. Институционално оба ова тела су лепо замишљена, али у пракси функционишу под притиском режима. Дакле, правила се у пракси извргавају, што морамо коначно да искоренимо - истиче Стојановић.

Ко не изађе на изборе да плати казну

Професор Чедомир Чупић наглашава да би медији морали да буду у служби и власти и опозиције како би се створили услови за равноправну изборну трку.

- Треба да одредимо састав изборне комисије која ће довести до новог изборног закона и одлучити да ли је можда већински изборни систем бољи од пропорционалног. Потребна су нам решења која ће подићи политичку културу. На пример, казне за апстиненцију на изборима. То значи да ће свако ко не изађе на изборе морати да плати казну. То не значи да ће морати да гласа, већ да изађе на изборе. Нешто слично постоји у Грчкој - каже Чупић.

Прочитајте ОВДЕ шта ће натерати власт да разговара са опозицијом.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА