Најновије

ПОВРАТАК ПО АМЕРИЧКОЈ ДИРЕКТИВИ: Џихадисти из Сирије сада претња северу Косова

Приштина би могла да употреби повратнике са сиријског ратишта у терористичким актима против Срба, упозоравају стручњаци за безбедност.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

На Косово је враћено 110 особа које су се бориле под заставом Исламске државе у Сирији, а према подацима косовске полиције, још око 30 људи чека да буде депортовано. Због овога је степен безбедности на Косову појачан, иако је неколицина од најопаснијих терориста тренутно у притвору. Приштина страхује да може да дође до озбиљнијих инцидената, јер је општепознато да су неке од база за регрутацију бораца за сиријско ратиште управо на Косову.

Да ли је и колико опасан повратак џихадиста на Косово и могу ли они да буду употребљени од стране Приштине за неке акције против Срба?

Љубан Каран, бивши официр КОС-а, подсећа да је повратак џихадиста директива Америке коју Косово није могло да одбије. Он сматра да је оправдан страх од њиховог повратака, јер се ради о екстремистима који су изврсно војно обучени.

„Ти људи представљају реалну опасност по Србију зато што ће, извесно је, приликом некакве евентуалне војне интервенције Приштине према северу Косова џихадисти и њихова војна знања бити искоришћени против Срба. Они су задојени мржњом, а она је пре свега верска и уклапа се у борбу против Србије. Али они су и пре одласка у Сирију ту мржњу имали, а борба против Срба за њих има посебан мотив“, објашњава саговорник. 

Каран подсећа да је око 300 Албанаца са Косова отишло у рат у Сирију, а да их је око 80 тамо погинуло. Он каже да не треба заборавити и да је припадник ИД који је таоцима одсецао главе управо пореклом са Косова.

„Ми можемо да очекујемо и терористичке акте, посебно ако се озбиљно одлучи да се војно крене на Србију или да се терористи употребе као средство да се Србија ослаби. Морамо да мислимо и о томе да су ти екстеремисти обучени не само за војна и фактичка знања, већ и за командовање већим формацијама, тако да Србија има пуно разлога да брине“, упозорава саговорник.

По његовим речима, не треба занемарити ни чињеницу да су Американци склони да, иако се декларативно боре против тероризма, по потреби сарађују са њима ако успеју да их наговоре да им је исти непријатељ.

Каран подсећа да постоје подаци да су екстремисти у базама код Призрена и да Србија мора да прати то кретање. Од 2012. године око 400 особа са Косова се прикључило милитантној Исламској држави у Сирији и Ираку. Од тог броја 255 су мушкарци, а остали су жене и деца.

Четворица бораца су на захтев тужилаштва притворена на 48 сати. Осталима, међу којим има и жена и деце, пружиће се потребна здравствена и рехабилитациона помоћ. Повратници се налазе у центру за азил на периферији Приштине. Влада Косова је током марта саопштила да са забринутошћу прати стање грађана Косова који се још налазе у Сирији. Верује се да је још тамо више од 150 мушкараца, жена и деце са Косова, плус 60 деце која су тамо рођена, а којима је најмање један од родитеља држављанин Косова.

Прочитајте ОВДЕ како Приштина реагује на повратак џихадиста.

Извор: rs.sputniknews. com

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА