Најновије

THE NEW YORK TIMES: Украјина је, уз Израел, једина земља у којој су и председник и премијер – Јевреји

Украјина је са Владимиром Зеленским добила првог Јевреја на челу државе – објавио је The New York Times.

Владимир Зеленски (Фото: Јутјуб)

И указао да је то додатни шамар`чоколадном магнату`Петру Порошенку који је изборну кампању водио под девизом „Армија, језик, вера“.

NYT у истом чланку наглашава да су бирачи – после пет година изнурујућег рата на истоку земље – „ставили до знања да их највише брину сиромаштво и корупција“.

Аутор текста указује и да су Украјинци игнорисали упозорење Порошенка да „гласање за комичара уопште није смешна ствар“ и да можер имати болне последице.

Директор Украјинског јеврејског савета Едуард Долинскиј је са задовољством нагласио да је Украјина –ако се изузме Израел –једина земља у свету у којој су и шеф државе и председник владе – Јевреји.

Сада је на челу украјинске владе Јеврејин – Владимир Гројсман.

У овом контексту, није без значаја ни то што је Порошенко у изборној кампањи Зеленског означавао као марионету тајкуна-Јевејина Игора Коломојског.

Зеленски је, иначе, победио Порошенка освојивши 73 одсто гласова – колико и обични учитељ Голобородко који је одлучио да се кандидује за председника Украјине. Зеленски тог учитеља који долази на чело државе и почиње да тера у затворе крупне лопове и корупционаше игра у популарном серијалу-комедији „Слуга народа“.

Из Порошенковог табора зато – у немоћном бесу – већ указују: „Многи су Зеленског побркали са Голобородком“.

Зеленском је прошле ноћи телефонирао Доналд Трамп и указао му да је Порошенко под америчком заштитом.

То је вероватно разлог што јевећ изјавио да је спреман да Порошенку понуди једну од најважнијих функција у држави. Упркос томе што је још у фебруару обећавао присталицама да ће га „послати у затвор“.

По украјинским законима, Порошенко треба да кроз месец дана преда власт Зеленском. И, већ је лансирана претпоставка да би он тих 30 дана могао искористити да распусти Врховну раду и распише превремене парламентарне изборе.

Редовни треба да буду одржани крајем октобра 2019-те, али би њихово одржавање у јуну повећало шансе партије Блок Петра Порошенка да у коалицији са другим партијама под америчком контролом формира `владину коалицију`.

Порошенко би тако већ кроз три месеца био украјински премијер.

Прочитајте ОВДЕ зашто Путин није честитао Зеленском.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА