Најновије

БИЗАРАН ЗАХТЕВ СРБИМА НА КОСОВУ: Одрекните се Београда, па онда можете на изборе! 

Прети опасност да Приштина забрани Српској листи да учествује на изборима на Северу Косова. Коначну реч даће такозвани Уставни суд Косова, а онда се очекује одговор Срба.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Чланови Централне изборне комисије Косова још нису донели одлуку о потврђивању кандидата за изборе за градоначелнике четири општине на Северу. Састанак је после паузе одложен до даљег и то због одбијања два члана покрета Самоопредељење да одобре предлог Канцеларије за регистрацију политичких партија и да потврде кандидате Српске листе за градоначелнике. Чланови покрета Самоопредељење ЦИК-у су поручили да свој глас не могу да дају јер су кандидати Српске листе прекршили устав Косова. По њиховим речима, дајући оставке ускратили су грађанима услуге локалне самоуправе. А друга, крупнија „замерка“ кандидатима Српске листе је да су у својим оставкама написали Косово и Метохија, а не Косово. Због свега тога, траже да се о кандидатурама изјасни Уставни суд Косова. И на крају, два члана ЦИК-а су од српских кандидата затражили да се дистанцирају од утицаја Београда и политике председника Србије Александра Вучића.

Политиколог Драгомир Анђелковић каже да овакве захтеве Албанца не види као ништа друго него као директно саботирање свих договора Београда и Приштине.

„Београд и Приштина немају договор о нормализацији односа, где ми Косово као државу прихватамо. Бриселски споразум подразумева укључивање Срба у систем локалне самоуправе на Косову и он је техничке природе, дакле, без статусних елемената“, наводи Анђелковић. 

Он каже да ако албанске власти овако наставе да се понашају, онда је дошло време да Србија директно успостави своје општине на северу Косова:

„Такође, и да буде спремна да на сваки начин штити наш народ и његове интересе. Јер покушај претварања техничких аранжмана у статусне је нешто што не сме да се допусти“, истиче Анђелковић. 

За потврђивање кандидата пријављених за учешће на изборима за градоначелнике четири општине на Северу потребно је осам гласова редовног састава комисије, односно две трећине гласова. Међутим, тренутни састав комисије броји девет, уместо предвиђених једанаест чланова овог регулаторног тела, због чега изостанком гласа само једног од тренутних чланова ЦИК-а потврђивање пријављених кандидата може да буде привремено блокирано.

Члан ЦИК-а изабран на предлог Српске листе Стеван Веселиновић истакао је да је СЛ поднела пријаву у складу са законом.

„Не би требало да се противите кандидатима које је предложила Српска листа“, рекао је Веселиновић, наводи „Коха“.

И члан ЛДК у ЦИК-у Фљоријан Души изразио је бојазан због преседана који би могао да се деси непотврђивањем кандидата Српске листе.

„Идеја да немају право да се поново кандидују, јер су поднели оставке, створила би опасан преседан. Дешавало се да су партије срушиле себе на основу усмених предлога, према томе, значи да би и њима требало забранити кандидовање. Треба да избегнемо доношење политичких оцена које се не односе на ЦИК“, рекао је Души, јавља „Коха“.

И председница ЦИК-а Ваљдете Дака позвала је све чланове да спроведу закон и уздрже се од политичких утицаја, пренела је „Коха“.

Према косовском Закону о општим изборима, на одлуке ЦИК-а, укључујући и одбијање потврде кандидата, политички субјекти се могу жалити Изборној комисији за молбе и жалбе. Чланове ове комисије именује председник Врховног суда из редова судија Врховног суда и Основних судова.

Према косовском уставу, ЦИК броји 11 чланова, од којих 10 именују парламентарне групе, а једанаести члан и уједно председавајући овог тела долази из редова Врховног или Апелационог суда. Међутим, крајем марта, након скоро годину дана блокаде, косовски председник Хашим Тачи је именовао само осам од десет чланова ЦИК-а. Због овакве одлуке, којом нису именовани сви чланови ЦИК-а, шефови парламентарних група ПСД, НИСМА и ААК поднели су и захтев за оцену уставности те одлуке Уставном суду Косова. Истог дана када је овај захтев за оцену уставности поднет, стигла је и вест о расписивању избора за градоначелнике четири општине на Северу за 19. мај.

Прочитајте ОВДЕ какво је то упозорење стигло а тиче се Косова.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА