Најновије

ЂИЛАС: На првим фер и поштеним изборима ова власт ће изгубити!

"На првим фер и поштеним изборима ова власт ће изгубити. Ништа што је обећано пре седам година није испуњено. Па више се деце рађало за време ратова, људи све више одлазе. Морамо да подигнемо плате да људи виде неку будућност", каже председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

Драган Ђилас (Фото: Јутјуб)

Он каже да у земљи нема слобода, да медији нису слободни и сагласан је да се власт мења на изборима, али под поштеним условима.

"Битна је идеја и суштина за шта се залажете. Да ли желите пристојну Србију. Да људи који су на положајима не вређају. Ја се борим да се моја и Вучићева деца не мрзе јер смо ми политички противници, кад будемо до тога дошли онда ћемо бити слободно друштво".

Ђилас поручује да је у политици од 2004. године и да мисли да је за време док је био на власти много тога доброг урађено. 

"Од 2000. до 2012. је био период демократије, четири владе су промењене, медији су били слободни, хапшени су криминалци. Данас тога нема. Живимо у земљи која је неправда. Неправда је да неко ради за 200 евра у фирми којој је држава дала субвенције. Ја се читав живот борим за правду, као студент сам правио демонстрације, против Милошевића сам водио демонстрације и тада нисам био члан странке. И даље имам исте ставове и желим да се борим. Правда је да деца имају бесплатне уџбенике и оброк. Лекар не може да има мању плату од хиљаду евра. Повећајте плате медицинским сестрама".

Прошле недеље је у Београду одржана оснивачка скупштина Странке слободе и правде на чијем је челу Драган Ђилас. Како је тада речено у фокусу странке ће бити економски развој и образовање, а по питању решења косовског проблема ће се залагати за декларацију о помирењу коју ће усвојити две скупштине.

"Свако ко није за дијалог нека изађе и каже шта је решење. Ја нећу бити тај који ће рећи идемо у насилне демонстрације и не волим оне који командују јуриш, а не за мном. Свако од нас политичара мора да буде спреман да истрпи критику, свестан сам да није све идеално и да је било грешака, али се протест наставља".

"Економија и образовање су најважније теме. Да нам свако дете заврши средњу школу а да укинемо дуално образовање. Цео свет иде у дигитализацију, а ми нашу децу учимо да мотају каблове и тако их осуђујемо да раде за 250 евра. Дајте нове технологију. Држава мора да уложи у своје компаније, да доведе професионални менаџмент и да направи нове државне компаније у стратешким сферама. Да укинемо националне стадионе, гондоле и да тај новац уложимо у развој, има милион ствари у економији којима може да се покрене. Не могу људи који се нису бавили бизнисом да буду ти који ће нешто покренути".

Говорећи о Косову, Ђилас је рекао да је помирење једини начин, али да на томе нико не ради. 

Од бомбардовања и злочиначког подухвата према нашој земљи је прошло 20 година, 20 година се на погрешан начин решава. Људи живе све горе и горе. Помирење два народа значи да можете слободно да путујете, да економја слободно ради, да сарађујемо у разним областима. Да полиција потпише документ да не могу криминалци да се крију, да тужилаштва сарађују, да се реши проблем имовине".

Каже и да не би подржао да Косово постане члан Уједињених нација јер за то нема основа.

"Косово је за Србију саставни део, а за Албанце је независно. Косово припада и Србима и Албанцима. Сви користе Косово као оруђе за унутрашњу политику, кад се прича о лошем животу грађана они извуку Косово. За мене је Косово саставни део Србије. Није помирење дефинисање статуса. Оног дана када грађани Србије и на Косову буду имали велике плате, да могу да размишљају где ће на море с децом, онда ћемо да решимо проблем".

Идеологија странке ће бити у две речи - слобода и правда, које су, каже Ђилас две највредније речи пошто, наводи, у Србији има јако мало слободе и много неправде.

"Сматрамо да је плата од 350 евра недостојна човека, не постоји тај посао да неко ради пуно радно време и има ту плату. Ми смо се нашли на заједничким идејама бољег живота и како да се до тога дође, без вређања. На тим опцијама смо се нашли и удружили. То је нормална ствар да се људи који слично мисле удруже".

Прочитајте ОВДЕ зашто је Марко Милошевић у страху од Арканових тигрова.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА