Најновије

ДВА СЦЕНАРИЈА ЗА МАКЕДОНИЈУ: Или ће Албанци одлучити ко ће бити председник или је на помолу нова криза!

Уз слабу излазност у првом кругу (мање од 50 одсто), како се и очекивало, Северну Македонију чека други круг избора за председника, који ће се одржати 5. маја. Претпоставља се да ће у другом кругу победити кандидат Зорана Заева, јер би глас могли да му дају албански гласачи.

Северна Македонија (Фото: Јутјуб)

Иако су Стево Пендаровски, кандидат владајућих Социјалдемократа премијера Зорана Заева и још десетак мањих коалиционих партнера, те представница опозиционог деснонационалистичког ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска-Давкова, практично поравнати са нешто више од 42 одсто гласова, чини се да би у другом кругу, упркос томе, требало да победи кандидат владајућих.

Наиме, трећи са 11 одсто гласова био је Бљерим Река, кандидат неколико мањих албанских странака. Но, претпоставка је да је то био максимум за Гордану Сиљановску-Давкову, те да ће за Пендаровског глас дати и Албанци, садашњи гласачи Реке, па ће он имати таман толико да победи на изборима, пише Јутарњи лист.

Али, постоји и одређена "зачкољица". Наиме, да би избори били правоснажни, потребно је да се одазове бар 40 одсто бирача, па би можда ВМРО-ДПМНЕ могао да прибегне тактици бојкота избора, како би тиме можда отворили нову институционалну и политичку кризу. Ови избори су осим гласања за новог шефа државе и одређени референдум о Зорану Заеву и његовој политици и савезништву с Албанцима.

Наиме, управо је Заев заслужан за Преспански договор са Грчком, којим је земља променила име у Северна Македонија, а тиме и изашла из вишегодишње изолације те би у јуну требало да добије датум приступних преговора за ЕУ, а у децембру постане пуноправна чланица НАТО-а, што је требало да постане још 2009. са Хрватском и Албанијом.

ВМРО-ДПМНЕ противио се Споразуму, и сада настоје, или Заеву на врат да ставе председницу која ће му правити проблеме или пак изазову нову кризу ако пропадну избори, која би могла да изроди нове парламентарне изборе и тиме одложи датум бриселских преговора, чиме би Северна Македонија била враћена корак уназад.

Прочитајте ОВДЕ ко ће бити први председник Северне Македоније.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА