Најновије

КОСОВСКА "ОФАНЗИВА": Вучић до краја месеца са 4 светска лидера, а једно питање је пресудно

Председник Србије Александар Вучић до краја месеца имаће низ састанака са најважнијим светским званичницима, а најважнија тема на тим сусретима биће решење косовског проблема.

Александар Вучић (Фото: Министарство одбране Србије)

Председник Србије најпре ће отпутовати у Кину, где ће учествовати на Другом форуму за међународну сарадњу "Појас и пут" који се одржава у Пекингу. Он ће тамо имати билатералне састанке са председницима Кине Си Ђинпингом и Русије Владимиром Путином.

- За Србију је важно шта ће Кина и Русија рећи, јер је реч о сталним чланицама Савета безбедности Уједињених нација које наш интерес бране у светској организацији и које нас подржавају по питању Косова. А биће то прилика и за брифинг уочи састанка у Берлину - каже извор близак Вучићу.

Он додаје да до сусрета са Владимиром Путином долази на захтев руског председника.

Саговорник каже и да је председнику Србије важна подршка Русије и Кине уочи састанка у Берлину.

- Тиме се и Приштини даје до знања да нисмо без савезника у свету - наводи исти извор.

Вучић ће се у Пекингу са лидерима Кине и Русије састати на Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут". За Србију је важно шта ће Кина и Русија рећи, јер је реч о сталним чланицама Савета безбедности УН које нас подржавају.

Србији наруку иде разједињеност међународних фактора када је реч о односу према Приштини. Рамуш Харадинај има подршку Немачке и Велике Британије, а Хашим Тачи Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

Већи изазов од сусрета у Пекингу, макар се чини, биће скуп лидера региона са канцеларком Немачке Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном који ће се одржати 29. априла у Берлину, где ће наш председник отпутовати у друштву председнице Владе Ане Брнабић.

Иако су поједини медији спекулисали да би на том састанку на столу могла да буду прва конкретна решења за косовски чвор, судећи према изјавама званичног Београда и Приштине, мале су шансе за тако нешто.

Дупли суверенитет поменули су медији у Приштини и навели да би он подразумевао да "Косово задржи територијални интегритет, али да Србија задржи суверенитет над Србима и светињама". "Специјални статус за север Косова" помињао је бечки "Стандард", али је све то за сада само на нивоу претпоставки.

Саговорник из дипломатских кругова каже да је заправо реч о опипавању терена.

Председник Србије у Берлину ће на скупу лидера региона разговарати са Макроном и Меркеловом. Иако су косовски медији најавили да ће на том састанку бити изнета прва конкретна решења, извори "Блица" тврде да је реч само о опипавању терена.
- Све су то пробни балони, никакав папир не постоји, нити је уручен Александру Вучићу или Хашиму Тачију - тврди наш саговорник.

На ове састанке наш председник, ако је судити по изјави коју је дао недавно за "Блиц", не иде као оптимиста.

- Чини ми се да су сви у региону, као и људи у Србији, Европи и на целом свету сахранили било какву шансу за било какав споразум. Србија је покушала све да дође до компромиса - рекао је Вучић.

Председник је веома разочаран односом и Европе и САД по питању такса, Заједнице српских општина, војске Косова и платформе о преговорима са Србијом и очекивао је већи притисак на Приштину.

Мале су шансе да нешто конкретно буде договорено, али би могао да се потврди рок када ће се стране вратити за преговарачки сто или би Приштина, рецимо, могла да потврди да ће повући одлуку о увођењу такса од 100 одсто на робу из централне Србије.

Почасно место у Пекингу

Како је раније најављено, председник Вучић биће међу три лидера који ће дати завршну реч за цео Други форум за међународну сарадњу "Појас и пут" у Пекингу.

- Осим тога што се обраћа на првој сесији, председник Вучић ће имати част да буде међу три лидера који ће дати завршну реч, односно закључке за цео Форум - потврдио је извор близак Вучићу. Вучић ће и на радном ручку имати најпочасније место. Како сазнаје "Блиц", председник Србије ће седети десно од председника Кине Си Ђинпинга и поред председника Русије Владимира Путина.

Прочитајте ОВДЕ шта траже Немци и Французи од Србије.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА