Најновије

КУДА ЋЕ 800 КРВОЛОЧНИХ ЏИХАДИСТА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ?! Амери их уваљују Французима и ЕУ, а Париз поручује...

У фебруару је француски министар правде Нилол Белоубе нагласио да "за сада" Париз не мења своју политику, тврдећи да "у овој фази Француска не одговара на Трампове захтеве" везане за репатријацију џихадиста.

Заробљени џихадисти Исламске државе (Фото: Јутјуб)

Француски врховни управни суд одбацио је захтеве француских џихадиста да се врате у Француску. Суд је инсистирао да судија не може да одлучује о том питању, јер он предвиђа преговоре са страним властима.

- Државни савет одбацује захтеве за репатријацију од стране француских држављана и њихове деце, који се тренутно налазе у Сирији - наведено је у саопштењу Суда.

Изјава је уследила након што је Француска у фебруару сигнализирала своју неспремност да се придружи позиву америчког председника Доналда Трампа да европски савезници врате кућама стотине милитаната из Сирије. Према француским властима, они би враћали милитанте по принципу "од случаја до случаја".

Немачки министар спољних послова Хеико Мас, такође  је одбацио Трампов захтев, рекавши да "то свакако није тако лако као што мисле у Америци". Мас је додао да ће власти морати да провере у којој су мери ти људи били укључени у борбу за ИД, што би "резултирало да се против њих отвори кривични поступак".

Аустријски савезни канцелар Себастијан Kурц је са своје стране нагласио да он дели став Француске, Данске и Велике Британије по том питању и да "заштита нашег становништва остаје највећи приоритет, посебно од оних који су оптужени за тешка кривична дела".

Белгијски министар спољних послова Дидијер Рејндерс нагласио је да ће Брисел "могуће пронаћи паневропско решење овог проблема или координисано решење између држава које су највише погођене тиме".

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је са своје стране признао да је то питање "једног од највећих изазова пред нама за предстојеће месеце", али је упозорио да "наш главни напор сада не би требао да буде да се џихадистима допусти да се врате у Европу".

Насупрот томе, Сијартов словачки колега Мирослав Лајчак рекао је да ће "сигурно бити за" да Европа враћа џихадисте. Раније у фебруару, председник Трамп је позвао "Велику Британију, Француску, Немачку и друге европске савезнике" да узму натраг 800 милитаната ИД заробљених од стране САД и њихових савезничких милиција у Сирији.

Погледајте ОВДЕ ко је преузео одговорност за масакр у Шри Ланци.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА