Најновије

СРБИЈИ СЕ СПРЕМА ПАКАО! Немци и Французи траже да се до октобра постигне дил са Шиптарима!

И Београд и Приштина биће под великим притиском на предстојећем скупу у Берлину, јер ЕУ има амбициозан план везан за КиМ.

Макрон и Меркел (Фото: Јутјуб)

На скупу у Берлину, на коме ће присуствовати и Александар Вучић и Хашим Тачи 29. априла, треба очекивати притиске на обе стране, јер су европски званичници зацртали циљ - да се до октобра, односно формирања новог састава Европске комисије, стави тачка на дијалог Београда и Приштине.

Иако је било спекулација да Немачка и Француска, чији су лидери домаћини овог састанка, на овај начин желе да од високе представнице ЕУ Федерике Могерини преузму примат у дијалогу, извор Новости наглашава да нема речи о разједињености између Брисела, Берлина и Париза и да је на овом скупу циљ свима исти.

Идеја о разграничењу, као што је познато, није више актуелна, али, према сазнањима Новости, само делимично. Наиме, немачка канцеларка Ангела Меркел се противи било каквом прекрајању административне линије, ако се то односи на делове територија на којима има становништва. 

Мање корекције, када је реч о ненасељеним подручјума, сазнају Новости, могле би да дођу у обзир.

Пошто садашња гарнитура европских званичника силази са сцене, одржано је последње заседање Европског парламента у овом сазиву, пред нове изборе заказане за крај маја. Нови комесари ући ће у Берламон у октобру. 

Меркелова, такође, ускоро напушта функцију, и сви они желе да досадашње активности у вези с дијалогом крунишу правно обавезујућим споразумом између Београда и Приштине. Све друго, сматрали би великим неуспехом.

Прочитајте ОВДЕ какав је то бизаран захтев Србима на Косову.

Извор: РТРС/novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА