Најновије

СВЕ ЈЕ ПОЗНАТО! ЕВО КО ЈЕ ПРЕУЗЕО ОДГОВОРНОСТ ЗА МАСАКР У ШРИ ЛАНЦИ: Премијер државе послао озбиљно упозорење грађанима! (ВИДЕО)

У недељу, Шри Ланка је погођена низом координираних бомбашких напада на цркве и хотеле широм земље, који су однели животе најмање 321 и ранили више од 500 људи. Министар одбране земље недавно је изјавио да је серија експлозија била реакција на напад на џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду, који је био усмерен на муслимане.

Статуа Христа у цркви која је била погођена терористичким нападом у недељу на католички Ускрс (Фото: Јутјуб)

Премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге упозорио је у уторак да би могло бити још напада, након што су самоубилачки напади погодили земљу на католички Ускрс. Највиши званичник се такође осврнуо на изјаву терористичке групе Исламска држава раније данас, која је преузела одговорност за бомбашке нападе на Шри Ланки, рекавши да верује да имају везе са том терористичком групом. Kако је навео, владине безбедносне агенције надгледају Шриланчане који су се придружили ИД и вратили се кући.

- Ми ћемо пратити објаве ИД, верујемо да постоје везе - рекао је он.

Говорећи даље, премијер је рекао да постоји одређена информација из Индије о нападима. Претпоставио је да би неки званичници могли изгубити посао због неуспеха обавештајних служби око напада. Он је потврдио да постоји претходно упозорење, указујући да је индијска амбасада посматрана као могућа мета. Истовремено, Ројтерс је навео, позивајући се на изворе, да су индијски званичници упозорили шриланканске обавештајне службе на исламистичку претњу неколико сати пре смртоносних напада.

Званичник је коментарисао могући мотив за нападе које је недавно објавио министар одбране и масовних медија Шри Ланке Руван Вијевардене, који је рекао да истражитељи верују да су нападе извршили локални екстремисти као одговор на фаталне нападе на две џамије у Новом Зеланду у Крајстчерчу средином марта. Премијер је ову верзију назвао "могућом".

Дан жалости

Данас је дан националне жалости за жртвама вишеструких експлозија у недељу, које су се догодиле у разним деловима земље, а погодиле су неколико цркава с верницима на Ускрс, као и хотели у Kоломбу и другим градовима. У међувремену, полиција Шри Ланке је објавила да је број погинулих од напада порастао на 321, а да је више од 500 рањено. Претходно је влада земље окривила за нападе локалну исламистичку групу “Нешенел Техвид Џамат” (НТЏ). У земљи је ванредно стање од понедељка увече, када је проглашен полицијски час. Полиција у Шри Ланки привела је око 40 осумњичених у вези са нападом, рекао је портпарол, додајући да је тај број укључио и Сиријца који је ухапшен "након испитивања локалних осумњичених".

Обелодањено: Масакр на Шри Ланки је освета за терористички напад на Новом Зеланду! Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА