Најновије

ТРАМП ЈЕ ЗАКУВАО А СВЕТ ЋЕ ИСПАШТАТИ: Ако САД блокирају извоз иранске нафте, војска Ирана ће заузврат блокирати Хормушки теснац!

Након што је Вашингтон Иранску револуционарну гарду и њeне Kудс снаге прогласио “терористичком организацијом”, Техеран је одговорио стављањем на попис “терористичких организација” Средњег заповедништва америчке војске (USCentCom). Сада имамо апсурдну ситуацију подстакнуту од стране Доналда Трaмпа, да су две суверене земље, чланице Уједињених народа обострано регуларне војне формације друге стране прогласиле терористичким организацијама. 

Иранска гарда у Персијском заливу (Фото: Јутјуб)

Подсетимо да USCentCom има бројне трупе и базе широм Блиског истока, баш као што ИРГЦ и Кудс снаге имају саветнике и њима одане локалне шиитске милиције од Либана преко Сирије и Ирака до Авганистана и Јемена.

Иран је пре мање од два недеље упозорио САД да се својим војним бродовима не приближавају бродовима Иранске револуционарне гарде у Хормушком теснацу, али је такав маневар, обзиром на уски пловни пут при уласку у Персијски залив, немогуће спровести.

Након тога је америчка управа поручила да ће забранити извоз иранске нафте и увести ембарго Техерану на глобалном нивоу. Иран је спреман и на овај сценариј.

Заповедник Иранске револуционарне гарде упозорава да ће Иран, ако га ико покушава зауставити у кориштењу овог стратешког пловног пута, затворити Хормушки теснац.

“Према међународним стандардима, Хормушки теснац је поморско раскршће, па ћемо га, у случају да га не можемо проћи, затворити”, рекао је заповедник морнаричких снага ИРГЦ, контраадмирал Али Реза Тангсири.

Овим изјавама је иранска војна команда одговорила на нову претњу Вашингтона да ће потпуно зауставити ирански извоз нафте, укидајући од данас изузећа на санкције која су се односила на неке земље које увозе иранску нафту.

Заменик државног секретара за енергетске ресурсе Сједињених Држава, Франк Фанон, изјавио је 17. априла да је циљ америчке администрације “смањити ирански извоз на нулу што је пре могуће”.

Контраадмирал Али Реза Тангсири је на конференцији за новинаре рекао како оружане снаге Ирана неће оклевати да одговоре на минималну претњу територијалним водама земље и браниће легитимна права нације.

Високи војни заповедник је такође одбацио стране војне посматраче  у Персијском заливу, јер, према његовим речима, то поткопава регионалну сигурност.

Што се тиче америчких санкција против Исламске Републике, контраадмирал Тангсири је рекао да оне не само да нису утицале на иранску војну моћ, већ су појачале одбрамбене способности земље.

У мају прошле године су се Сједињене Државе повукле из нуклеарног споразума постигнутог 2015. године између Ирана и “Групе 5 + 1”, коју су тада чиниле САД, Велика Британија, Француска, Русија и Кина, плус Немачка, и поново увеле санкције против Техерана. Од тада Вашингтон безуспешно покушава да присили иранске клијенте да престану да купују иранску нафту.

Иранске власти, укључујући председника Хасана Роханија, с презиром одбацују претње САД и обећале су да ће у потпуности блокирати пролаз нафте кроз Хормушки теснац, ако Иран не буде могао извозити властиту.

Отприлике једна трећина нафте коју свет троши пролази бродовима кроз Хормушки теснац, једна од најважнијих стратешких тачака планете која се налази на ушћу Персијског залива.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Путин хитно послао Сухоје.

Извор: logicno. com/Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА