Најновије

Зашто је Марко у страху од Арканових тигрова?

Марко Милошевић није присуствовао сахрани мајке Мире Марковић због страха од освете Арканових Тигрова, који су се зарекли да ће се осветити свима који су одговорни за смрт Жељка Ражнатовића. Саборци и пријатељи некадашњег команданта Српске добровољачке гарде знају да је Арканово убиство имало и политичку позадину, али и да је син некадашњег најмоћнијег човека у држави имао озбиљних сукоба са Ражнатовићем.

Марко Милошевић (Фото: Јутјуб)

Наиме, у време када је његов отац био на врхунцу моћи, Марко Милошевић је желео да криминални послови око шверца цигарета и нафте припадају само њему. Због свађе око превласти на црном тржишту закрвио се са Жељком Ражнатовићем Арканом, који је због тог сукоба платио главом. 
Мамице моја мила, видимо се тамо: Овим потресним писмом се Марија Милошевић опростила од мајке!

С друге стране, Марко Аркану није могао да опрости неколико шамара које му је овај претходно уделио, па се зарекао да ће због таквог понижења Ражнатовић убрзо бити под земљом. Убрзо након овог завета, у бруталној ликвидацији у београдском хотелу "Интерконтинентал" 15. јануара 2000. Аркан је убијен, а његови Тигрови зарекли су се да ће се за смрт команданта осветити свима који су са том ликвидацијом били повезани (погледај оквир).

Због тога је син Слободана Милошевића одлучио да једини одлети за Москву 6. октобра 2000, када је читавој породици било понуђено да нађу азил у Русији. Колико је страх од одмазде Арканових Тигрова јака, говори и чињеница да се Марко није усудио да у Србију дође на дан и присуствује сахрани мајке.

Глава за главу

Посебан авион из Москве у ком је увече 5. октобра 2000. долетео тадашњи руски министар спољних послова Игор Иванов Марку Милошевићу се указао као фантастична прилика да заувек напусти Србију. На пут са ког се никада није поново вратио у своју домовину млађи Милошевић није отишао празних шака. Тадашњи директор Управе царина Михаљ Кертес уручио му је кофер са милион и двеста хиљада марака да му се нађу у далекој Русији, како се сам Кертес хвалио.

Марко Милошевић је претходно довођен у везу са убиствима бизнисмена Владе Ковачевића Трефа и "сурчинца" Зорана Шијана, али ликвидација Жељка Ражнатовића Аркана није могла да прође без освете глава за главу. Да је Милошевића јуниора био страх од таквог расплета, потврдио је и бивши шеф ДБ Радомир Марковић током сведочења 2001. откривши да се Слободан плашио да му сина не убију Арканови људи у знак одмазде.

- Ја сам Аркана познавао, али никада нисам с њим био у блиској вези. Након убиства Аркана, позвао ме је Слободан Милошевић и наложио ми да позовем Борислава Пелевића и да му пружим све информације које ресор Државне безбедности има везано за то убиство. Мислим да је Милошевић био уплашен за сина Марка зато што је постојала прича да је Аркан својевремено говорио да ће, уколико се њему нешто деси или буде отишао у Хаг, освету поднети Марко Милошевић - посведочио је тада Марковић.

Они су наручили Арканово убиство

После убиства Жељка Ражнатовића Аркана убијени су сви који су били уз Зорана Ускоковића Сколета, који је био један од наручиоца ликвидације. Сколе је убијен у априлу 2000. у обрачуну у београдском насељу Видиковац. После ове ликвидације, Арканова гарда је салутирала на његовом гробу: "Команданте, завршено."

1. Мирко Томић

убијен хицима из калашњикова у сачекуши

2. Бата Трлаја

ликвидаран калашњиковим у сачекуши

3. Зоран Давидовић Ћанда

убијен по повратку са сахране Бранислава Лаиновића Дугог 2000.

4. Бранислав Лаиновић Дуги

убијен хицима из пиштоља испред хотела "Србија" у Устаничкој улици у Београду

5. Иван Стојановић

убијен по "београдском рецепту", када је на њега пуцано из кола у покрету

Овакав сценарио потврђују и саговорници, који као један од разлога бекства Милошевића у Русију помињу његову умешаност у Арканову ликвидацију.

Штићеници службе

Бивши припадник службе Државне безбедности Божидар Спасић тврди да убиство Аркана није могло Марка да успокоји од помисли да ће ускоро изгубити живот остане ли у Србији.

- Намере разних криминалних група којима се Марко већ жестоко замерио биле су да га се реше, а свакако да је у том моменту најјача била група око Жељка Ражнатовића Аркана. Један другом су улазили у послове и то је био главни разлог сукоба. Аркан је мислио да је штићеник службе, што је била истина, али је и Марко имао своје штићенике у истим круговима. Помисао на освету због убиства Аркана Марку није дала мира и зато је побегао - наводи Спасић.

Некадашњи шеф београдске полиције Марко Ницовић сматра да је од почетка било очигледно да је служба вешто покривала Арканово убиство.

- Служба је то радила штитећи некога ко је повезан с државним врхом, а то би свакако могао да буде Марко Милошевић. После промене власти, он више није могао да очекује заштиту као до тада, па се с разлогом плашио да ће људи блиски Аркану да му се освете. Милорад Улемек Легија је као Арканов човек имао уз себе привржене људе који су заправо представљали главну оружану силу у Србији. То је било сасвим довољно да Марко искористи прилику и збрише за Русију - прича Ницовић.

Они су повезани са Аркановом ликвидацијом

1. Добросав Гаврић

ухапшен у Лозници неколико дана након троструког убиства у "Интерконтиненталу"

редовно долазио на суђења до 9. октобра 2006, када му је изречена пресуда од 35 година затвора

од тада је побегао у Јужноафричку Републику, где је ухапшен крајем 2011, али не по потерници Србије

идентитет му није одмах био откривен (полицији се представио као Саша Ковачевић)

пошто је пуштен из притвора, убрзо је поново ухапшен због поседовања кокаина и тада је утврђено да је реч о Аркановом убици

два пута подносио захтев за политички азил у Јужноафричкој Републици и оба пута је одбијен

2. Драган Николић Гаги

ухапшен у Аустрији 2003.

осуђен на 30 година затвора као један од организатора троструког убиства у "Интерконтиненталу"

налази се на издржавању казне

3. Ђорђе Грубачић

осуђен на пет година и шест месеци затвора за помагање након извршеног кривичног дела

4. Дејан Питулић

осуђен на пет година затвора за помагање након извршеног кривичног дела

5. Вујадин Крстић

осуђен на четири и по године затвора за помагање након извршеног кривичног дела

6. Милан Ђуричић Мики

осуђен за организацију ликвидације у "Интерконтиненталу" на 30 година затвора

од 9. октобра 2006, када му је потврђена казна, био у бекству

ликвидиран 25. априла 2018. у Јоханесбургу

7. Стојан Ранковић

осуђен на три године затвора за помагање након извршеног кривичног дела

8. Војислав Јекић

бивши шеф полиције из Лознице

као сведок рекао да су у Арканову ликвидацију уплетени Андрија Драшковић и бивши шеф ДБ Радомир Марковић

убијен 26. априла 2006.

9. Бранко Јевтовић Јорга

сведок у поступку

ликвидиран 30. октобра 2004.

Марко Лопушина, новинар и публициста

- Марко је био необуздани клинац, не превише паметан, окружен људима из полиције, тачније из оне фракције МУП која је била склона криминалу. Њега су водили полицијски полтрони који нису мирисали Ражнатовића, тако да практично нису ни дозвољавали да Марко приђе Жељку. Једноставно, млади Милошевић се нашао у ситуацији да буде господар у време када није био зрео за то. За њега је све била игра.

Прочитајте ОВДЕ какав је то документ објавила ЦИА а тиче се велике завере.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА