Најновије

НАТО ПОНОВО БОМБАРДУЈЕ НА БАЛКАНУ: Авиони алијансе који су учествовали у нападу на СРЈ сада на вежби у Македонији! (ВИДЕО)

Северна Македонија биће од 20. маја до 15. јула полигон за највећу међународну вежбу НАТО-а у тој земљи. У маневрима ће учествовати и амерички бомбардери Б-1Б. Авиони који су пре тачно 20 година бомбардовали СР Југославију избациће бомбе на полигон Криволак.

НАТО авиони (Фото: nato. int)

Војни аналитичар Александар Радић објашњава да је вежба „Одлучни удар 2019“ део великог маневра „Заштитничка сабља“, који организује и финансира Команда америчких снага у Европи, на којој ће учествовати чак 27 хиљада војника. 

„Примарни циљ вежбе ’Заштитничка сабља‘ биће увежбавање снага САД и њихових савезника из НАТО-а за реаговање у случају кризе на простору који гравитира ка Црном мору и на Балкану, зато је посебна динамика вежбе на територији Мађарске, Румуније, Бугарске и Северне Македоније. Македонцима је јако стало, јер им из унутрашњеполитичких разлога према региону као порука треба нека велика активност која ц́е етаблирати њихов улазак у НАТО и чврсто савезништво са Сједињеним Америчким Државама“, каже Радић.

Он додаје да сценарио вежбе у Македонији предвиђа учешће до две хиљаде домаћих и исто толико америчких војника, савезника из Црне Горе, Албаније, Бугарске и Литваније, а требало би да покаже како изгледа успостављања мира. 

Куриозитет вежбе је, како наводи Радић, чињеница да ће се на овим просторима први пут појавити амерички стратешки бомбардери Б-1Б, авиони који су коришћени у нападу на СР Југославију 1999. године. Коришћени су и у Ираку и Авганистану, врло ретко се појављују на вежбама у Европи, а уопште је преседан за наш регион да стратешки бомбардери прикажу своју моћ, каже овај војни аналитичар.

„Појава два авиона, колико год била у војном смислу симболична, ипак представља снажну политичку поруку о америчкој доминацији на овом простору. Бомбардери ће вероватно долетети из базе у Великој Британији, где имају логистику, а тамо ће доћи из своје матичне базе у Сједињеним Америчким Државама. Ући ће у ваздушни простор Македоније, бацити бомбе и вратити се назад, али то ће вероватно изазвати јако велике реакције у нашем јавном мњењу“, оцењује Радћ.

Генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, каже да је за Србију забрињавајућа и сама чињеница што ће се овакви маневри одиграти готово на граници Србије. Тема је јасна, то је тест њихових могуц́ности да заједнички војно делују на било којој тачки на Балкану, каже Ковач. 

„Они у крајњем случају и отворено говоре о томе: ако се ствари не доврше политичким путем, а буде потребе за применом војне силе, то ће и учинити да би наметнули своју вољу. Ова вежба је управо индикатор те тезе. Недвосмислено се види агресивна намера НАТО-а, пре свега његових водећих сила да у целости овладају Балканом“, каже Ковач.

Он додаје да је Македонија пристанком да у вежби учествују и бомбардери који су сејали смрт по комшилуку, а грађани Македоније пре двадесет година због тога свакодневно протестовали, показала невиђену сервилност НАТО-у. 

Организатор вежбе, Команда америчких снага у Европи, један је од главних партнера Војске Србије, па није искључена могућност да ће од наше земље тражити дозволу за прелетање на путу до Македоније. Ковач не искључује ту могућност.

„Јадно је ако не одбију. Јер то је доказ да се не поштују довољно жртве, поготово што авијација тог карактера и намене, са таквим убојним средствима иритира сваког грађанина Србије који чује да ће уопште авиони долазити и гађати циљеве на полигону Криволак, који је чак и близу Србије, а камоли да прелећу нашу територију. Ја ипак верујем, уколико то буде јавна информација, да власт неће смети да одобри тако нешто“, оцењује Митар Ковач. 

Он додаје да НАТО увиђа да на Балкану није све завршено оном динамиком којом су то, пре свега желеле САД и Велика Британија и да се у том смислу на Западу све више сервира прича о руским геостратешким тежњама.

Прочитајте ОВДЕ шта је појаснио немачки публициста.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА