Најновије

ОВАКО НЕШТО ЈОШ НИСМО ВИДЕЛИ: Призор на небу који леди крв у жилама! (ФОТО/ВИДЕО)

Веома редак временски феномен ухваћен је оком камере фотографа Пола Смита прошле недеље у централном делу Сједињених Америчких Држава, током великих олуја које су прошле регионом. Муње се обично виде како парају облаке или ударе у земљу, али кад су услови прави ствара се одређена врста муња звана “спрајт”. Црвене боје “спрајт” муње узрокује интеракција између електричног пражњења и азота у атмосфери, због чега су познати и као “црвени спрајтови”.

Чудан временски феномен забележен у централном делу САД (Фото: Јутјуб)

Америчка свемирска агенција НАСА каже да је овај феномен краткотрајан и да се јавља на око 80 километара висине. Својим дугим “пипцима” попут медузе, ова електрична пражњења могу се протегнути на 20-30 километара увис и повезана су са грмљавином и муњама. Ради поређења, већина путничких авиона лети на висини од око 12 километара, што је само делић висине на којој се овај феномен јавља.

Пол Смит се бави фотографисањем природе, а од 2015. бави ноћном фотографијом. Протекле недеље успео је да ухвати и “црвени спрајт”, који се иначе веома ретко виђа.

- Црвене спрајтове је веома тешко приметити јер трају свега неколико милисекунди и појављују се изнад грмљавине, што значи да је поглед одоздола обично блокиран облацима који их производе - саопштила је НАСА.

Још ређе се виђају оком, углавном високо осетљивим камерама. “Спрајтови” су толико велики и емитују толико енергије да их детектују камере и инструменти на Међународној свемирској станици, која је у орбити на 400 километара изнад Земљине површине.

Полетели израелски авиони. Да ли ће Сирија ноћас бити нападнута?! Погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА