Најновије

СУЛЕЈМАН УГЉАНИН ИЗАЗВАО ХАОС! Тражио улице за Изетбеговића и Ругову у центру Новог Пазара!

Предлог Странке демократске акције (СДА) Санџака Скупштини Новог Пазара о промени назива улица и тргова у овом граду изазвала је раскол у владајућој већини и резултирала њиховим напуштању седнице локалног парламента. Захтев да се са дневног реда скине предлог странке Сулејмана Угљанина поднела је Српска напредна странка, а подржала Санџачка демократска партија Расима Љајић, након чега су одборници СДА Санџака, без изјава, напустили скупштинску салу.

Сулејман Угљанин, лидер СДА (Фото: Јутјуб)

Као разлог зашто су сматрали да не треба да се о предлогу о промени назива улица у Новом Пазару расправља напредњаци су навели то што није испоштована процедура, односно, што те предлоге није разматрала Комисија за давање имена улицама и трговима. А СДА Санџака предложила је да имена улица у овом граду понесу по бројним истакнутим личностима из бошњачке, српске и светске историје, научницима, уметницима, географским и верским појмовима, али и појединим личностима чија историјска улога није расветљена до краја.

Међу њима је Аћиф-ефендија, градоначелник Новог Пазара током Другог светског рата, по чијем окончању су га стрељали партизани због сарадње са окупаторима и ратних злочина, а по којем је требало да буде назван део Улице Гојка Бачанина у центру града, где се некада налазила његова кућа.

У образложењу одлуке, СДА је навела да је Аћиф Хаџиахметовић био оснивач и председник бошњачке партије Џемијет, народни посланик у Скупштини Краљевине Југославије, начелник Новопазарског среза, али и “организатор одбране Новог Пазара од четничких напада и заштитник српског цивилног становништва”. Бошњачко национално вијеће покренуло је пре неколико година рехабилитацију Аћиф-ефендије пред Вишим судом у Новом Пазару, али судски поступак још увек није окончан.

Поред њега, улице у Новом Пазару, а по предлогу странке Сулејмана Угљанина, требало би да добију и контроверзне личности са Косова Шабан Полужа, Ибрахим Ругова, Адем Демаћи, али и поједини догађаји попут Сјеничке конференције 1917. године на којој су се градоначелници санџачких општина изјаснили за независност.

По Полужи, вођи балиста са Косова, била би названа једна улица у Хоткову, Ругови део садашње Сутјеске, Демаћију у насељу Луг, а Сјеничкој конференцији део садашње Војковачке. Према предлогу СДА Санџака, централна улица у Новом Пазару названа по Стефану Немањи била би преименована у Булевар ЗАВНОС-а (Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Санџака), док по оснивачу прве српске државе не би била названа нека друга улица.

Занимљиво да би без икаквих грађевинских радова Нови Пазар добио и неколико булевара и то Алије Изетбеговића, спајањем Дубровачке и Улице Ејупа Мушовића, краља Твртка којим би се звао магистрални пут кроз насеље Мур, Санџака уместо Улице Саве Ковачевића и Винстона Черчила уместо Кеја скопских жртава. Првомајска улица добила би назив по оснивачу Новог Пазара Иса-бегу Исхаковићу, а 7. јула по Мехмед паши Соколовићу. У образложењу предлога за промену назива улица СДА Санџака је навела да тренутни називи ни на који начин не одражавају оно што Нови Пазар јесте, нити се могу сматрати одразом идентитета Новог Пазара и његових грађана.

Након напуштања седнице одборника СДА Санџака, кворум окрњеној владајућој већини давала је опозициона Странка правде и помирења (СПП), али су и они након неког времена напустили заседање, после чега је рад локалног парламента прекинут.

Погледајте ОВДЕ ново шокантно сведочење Дејана Лучића.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА