Најновије

5 разлога зашто Киму треба Путин!

Читав свет пратио је јуче сусрет руског председника Владимира Путина са севернокорејским вођом Ким Џонг Уном, који је први пут боравио у Руској Федерацији откад је 2016. дошао на чело земље.

Ким и Путин (Фото: kremlin.ru)

И док су многи њихов срдачан стисак руке и тапшање по рамену у Владивостоку окарактерисали као шамар шефу Беле куће Доналду Трампу, аналитичари истичу да би Путин и те како могао да помогне америчким интересима с Пјонгјангом. Разлог за то је, на првом месту, чињеница да и Русија због сопствене безбедности жели денуклеаризацију Корејског полуострва. Међутим, онда се природно поставља питање шта је то што Ким жели од свог руског колеге.

- Ким најпре жели да покаже Трампу да осим Кине има и друге пријатеље који му могу помоћи у тешким преговорима са Америком када је у питању укидање или макар ублажавање санкција у замену за то да Северна Кореја уништи нуклеарно оружје. Џонг Ун покушава и да задобије савезника који ће у Савету безбедности УН можда у неком тренутку уложити вето на резолуцију САД о санкцијама Северној Кореји. Треће, он жели да још више становника његове земље путује на рад у Русију, а што подразумева и унапређење саобраћајних веза, пре свега пруга, као и отварање тржишта Северне Кореје за руске инвестиције и робу. То, међутим, подразумева и четврти потенцијални захтев о отварању нових граничних прелаза између две земље, а очекују се и разговори о размени робе која не подлеже санкцијама - оценио је амерички Блумберг.

Састанак Путина и Кима трајао је два сата, што је сат времена дуже од предвиђеног, након чега су обојица имали само речи хвале један за другог. Руски лидер је изразио жељу да буде посредник у даљим преговорима Џонг Уна и Трампа о денуклеаризацији Корејског полуострва, нагласивши да нема алтернативе мирним средствима. Такође, Кима је описао као занимљивог и садржајног саговорника и истакао како су Северној Кореји неопходне безбедносне гаранције како би наставила преговоре са САД.

Иначе, Ким је први лидер Северне Кореје који је био у званичној посети Русији од 2001. То је тада био његов отац Ким Џонг Ил, ког је, такође, примио Путин.

Шта Путин жели од Кима

- шефу Кремља важна је међународна пажња и стратешки положај у региону након што Русија више није унутар Г8 јер ју је Запад казнио због Крима

- по среди је и надмудривање с Кином, која озбиљно јача и у економском и у војном смислу, а жели да држи Северну Кореју као свог вазала

- Путин жели да изгради масивни ток за течни гас од Русије преко Северне, па све до Јужне Кореје, која је највећи увозник тог енергента

- Русија никако не жели конфликт Северне Кореје са САД, будући да би нуклеарни пројектили падали и на њен праг

- из истог разлога се Путин залаже и за денуклеаризацију Корејског полуострва

- жели сајбер кооперацију од које Запад стрепи јер најјачи хакери долазе управо из ове две земље.

Руска јела Киму спремали његови кувари

Ким Џонг Ун је захтевао да током посете Русији проба традиционалне кулинарске специјалитете те земље, те је тако послужен руским боршчом, пељменијем (кнедлице од теста пуњене млевеним месом) и црвеним кавијаром. Ипак, сва та јела за Кима су спремали његови лични кувари, без којих не иде ни на једно путовање.

Стрељао четворицу званичника због Трампа?

Западни медији јуче су поново оптужили Ким Џонг Уна да је погубио неке од својих личних сарадника и то након што се са њим у Русији није појавио његов досад највернији саветник Ким Џонг Чол. Јуче је потврђено да је тај искусни дипломата, иначе задужен и за преговоре Северне Кореје са САД, смењен, али не и да је убијен. Ипак, британски Дејли мејл је позивајући се на информације јапанске новинске агенције Асиа Пресс пренео да је Ким наредио стрељање четворице чланова министарства спољних послова јер су наводно одговорни за цурење информација у САД непосредно пред самит Донжг Уна са Доналдом Трампом у Вијетнаму, који је зато након тога и прошао без споразума.

Тражи још санкција против Русије

Володимир Зеленски, новоизабрани, политички неискусни председник Украјине, затражио је од међународне заједнице да Москви уведе нову рунду санкција након што је шеф Кремља Владимир Путин најавио олакшице за украјинске држављане из Луганска и Доњецка да добијају руске пасоше. То је Зеленски схватио као жесток удар на националне интересе његове земље, док је Запад брже-боље оценио како је Путин одлучио да искористи неискуство новог лидера бивше републике СССР да поново "пусти пипке ка тој држави". Тако је и ЕУ јуче упозорила да је одлука Русије о пасошима напад на суверенитет Украјине. Путин је, с друге стране, истакао како су нове мере неопходне за становнике Доњецка и Луганска, будући да они не уживају права као и становништво у другим деловима земље, додавши да не жели да прави проблеме новим украјинским властима и да их провоцира.

Нова руска подморница је у стању да пројектује већу количину смртоносне радијације од целокупног нуклеарног арсенала САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА