Најновије

АНАЛИТИЧАРИ ОТКРИВАЈУ: Ево зашто је Ђилас формирао Странку слободе и правде 

Странка слободе и правде настала је са циљем да артикулише оне грађане који су 2018. године подржали Драгана Ђиласа на београдским изборима, али и као брана да те бираче привуку неке друге странке у Савезу за Србију. Та странка унеће нови квалитет на опозиционој политичкој сцени, постаће стуб у Савезу за Србију, али с обзиром да ће ССП неминовно захватити бирачко тело старе Демократске странке, могуће је да ће у једном тренутку доћи до конфликта у самом Савезу за Србију (СзС), али и на читавој опозиционој сцени, сматрају политички аналитичари.

Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде (Фото: Јутјуб)

Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, каже да је Ђиласов положај у Савезу за Србију до сада био атипичан, јер је он у режимским медијима словио као главни човек Савеза, а да при том није имао странку иза себе.

- Оснивањем странке та аномалија се сада поништава. Странка слободе и правде унеће нови квалитет у опозициону политичку архитектонику. Питање на које још не можемо да одговоримо је како ће то формирање странке утицати на Савез за Србију, па и на читаву опозициону сцену. Главно питање је на чије бираче рачуна Ђиласова странка.

- Рекао бих да, с обзиром како је позиционирана, рачуна на гласове ДС, али не садашњег, већ старог ДС, али и на некадашње досовско бирачко тело, рачунајући и бираче ДСС, Г17 плус, ГСС - објашњава Вукадиновић.

Додаје да ће пре или касније настати колизија са реуједињеним ДС, као и унутар Савеза за Србију. Он каже да је занимљиво и то што је до сада Ђиласова база бирача био Београд, и да остаје да се види да ли ће ССП сада да направи продор северно и јужно од главног града.

Аналитичари се слажу да је намера Ђиласове странке да постане водећа снага на опозиционом пољу. Такав став има и Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, који процењује да је циљ Ђиласове странке да заузме водеће место.

- Једино што није јасно како ће то да уради, јер се примат међу странкама успоставља преко резултата на изборима, а ова странка колико сам успео да разумем нема намеру да учествује на изборима. Додуше, то је и став и свих осталих странака у СЗС, па је тешко дати одговор на питање како ће међу странкама опозиције бити успостављена хијерархија - наводи Станковић .

Бојан Клачар, истраживач ЦЕСИД-а, каже да је постојала потреба за формирањем једне овакве партије као што је Странка слободе и правде и да је то требало учинити још и раније.

- Странка је настала с циљем да артикулише оне грађане који су 2018. подржали Драгана Ђиласа на београдским изборима, али и као брана да те бираче привуку неке друге странке у СЗС. Сигурно је да ће доћи до одређених страначких прелета, али се чини да циљ Ђиласа није да узима од других странака већ да странка почива и на неким новим лицима. Странка настоји да на првом кораку постане стожер СЗС, али се више ради о стратешком размишљању и позиционирању у будућности, односно странка се прави на дуже стазе, а не за резултате ове или следеће године - истиче Клачар.

Бобан Стојановић, докторанд ФПН, сматра да се након повратка Ђиласа у политику и очекивало да он формира странку. То што је прошлог петка формирана странка ССП представља само формализовање, односно организациони повратак Ђиласа у политику.

- Свакако да је примарна циљна група база бирача који су гласали за ДС у неком ранијем периоду, а посебно у Београду. А врло вероватно да ће и део чланства ДС прећи у ССП. За чланство Народне странке нисам сигуран, с једне стране јер су нова организација, а с друге, ипак, су идеолошки и програмски на различитим позицијама. Циљ сваке странке је да буде водећа и најјача, а свакако да то јесте и циљ ове странке. Међутим, у тренутним политичким околностима, уз постојање протеста и Савеза за Србију, мислим да се неће толико ни одступати од заједничког наступа свих опозиционих актера. Оно што странка мора да уради у наредном периоду јесте да изгради одборе, инфраструктуру, привуче активисте како би се дугорочно развијала - закључује Стојановић.

Јеремић открива: Вучић ће бити свргнут попут Чаушескуа. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА