Најновије

Србија неће у НАТО

Лажна држава Косово и покушај стварања велике Албаније и даље су највећа претња на Балкану, истакао је српски министар одбране Александар Вулин на осмој Московској конференцији о међународној безбедности. На овом скупу окупили су се експерти за безбедност из целог света, а присутно је око 30 министара одбране.

Вулин (Фото: Министратсво одбране Србије)

Боравак у Москви био је прилика за још један састанак Вулина са Сергејем Шојгуом, министром одбране Русије. На састанку је констатовано да је војнотехничка сарадња две земље на највишем нивоу у историји.

Министри су се сложили да је учешће на заједничким вежбама значајно за војске обе државе и посебно истакли да се односи војника Србије и Русије на најбољи начин учвршћују на терену.

Српски министар одбране овом приликом је истакао значај добрих односа председника Русије Владимира Путина и Србије Александра Вучића у сарадњи на пољу одбране, а позвао је и Шојгуа да посети Србију, што би требало и да се оствари до краја ове године.

У свом излагању „Безбедност Балкана између глобалних изазова и регионалног наслеђа”, које је одржао на пленарној седници конференције, Вулин је подсетио на 20. годишњицу НАТО агресије и њене последице, пре свега кад је реч о Косову и Метохији.

Истакао је да је Србија изабрала војну неутралност и да неће бити чланица војних савеза, макар остала и последња држава у Европи која није у НАТО-у.

„Униполарни свет доживео је свој врхунац 1999. године. Све је било дозвољено, све је било могуће. Сила је била оправдање сама по себи. Није вам требало оправдање да нападнете било кога, да узмете било шта. Те године униполарни свет је умро јер су слободни народи схватили да оно што им је говорено о владавини људских права, о демократији као универзалној вредности, јесте само оправдање за владавину великих и моћних”, рекао је Вулин.

„Трагедија из 1999. године, када је 19 земаља НАТО-а извршило агресију на Србију, послужила је да извучемо поуку да без међународног права и система колективне безбедности свет иде у трагедију и несрећу”, нагласио је Вулин.

Претходно је присутне на конференцији у име председника Руске Федерације Владимира Путина поздравио Николај Патрушев, секретар Савета безбедности РФ. Уводна излагања одржали су руски министри одбране и спољних послова Сергеј Шојгу и Сергеј Лавров. Вулин је говорио на првом пленарном заседању, заједно са министром одбране Белорусије Андрејем Равковим и генералом Валеријем Гарасимовом, начелником Генералштаба Оружаних снага РФ.

Британска служба креће у обрачун на Балкану! Који политичари, официри и владике су на удару прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА