Најновије

Ф-35 ЈЕ СЈЕ*АН! Министар покопао понос америчке авијације, Пентагон у агонији! Шта није у реду са њиховом најсмртоноснијом летелицом?!(ВИДЕО

Вршилац дужности министра одбране САД Патрик Шенахан изјавио је истражитељима из Пентагонове Канцеларије генералног инспектора да је програм борбених авиона Ф-35 назвао “сје*аним”, али је указао да није коментарисао саму летелицу за коју је рекао да је “сјајна”, навело је Министарство одбране у јуче објављеном извештају.

Ф-35 (Фото: Јутјуб)

Шенаханови коментари део су етичке истраге Пентагонове канцеларије о оптужбама да он промовише интересе свог бившег послодавца “Боинга” а потцењује конкурентски “Локид Мартин”, који је главни уговарач за Ф-35.

На крају је утврђено да Шенахан није начинио никакав прекршај и истражитељи су закључили да су његови коментари о програму Ф-35 суштински, односно повезани са функционисањем програма и у складу са другим коментарима о истом које је изнео други званичник владе. Његов критицизам био је заснован на низу питања, укључујући "недостатак резервних делова у инвентару" и чињеницу да се цена по сату лета не смањује брзо колико би требало.

Али, његова забрињавајућа процена о стању програма Ф-35 само је увећана одвојеним извештајем који је јуче објавила Канцеларија за одговорност владе (ГАО). Скоро 30 одсто америчких војних авиона Ф-35 није могло да лети више месеци прошле године због несташице резервних делова. Летелице Ф-35 нису могле да лете од маја-новембра 2018, прецизира се у извештају и указује да Министарство одбране има залихе са око 4.300 делова за поправку Ф-35.

Оба јучерашња извештаја отварају питања о стању најскупљег оружаног система у свету, пише РТ.

“Локид Мартин” представља Ф-35 као будућност војне авијације, смртоносна летелица која поседује стелт технологију, суперсоничну брзину, екстремну агилност и врхунске сензоре. Амерички председник Доналд Трамп више пута је похвалио способност Ф-35 да буде “невидљив” за радаре.

Међутим, летелица је последњих година наишла и на критике због проблема са софтвером те моторних и оружаних система. Још више питања се поставило о Ф-35 овог месеца, након што је једна летелица јапанских снага пала у Пацифик. Јапан је након тога приземљио читаву флоту од 12 стелт авиона. Забринутост изазивају и трошкови одржавања, који се за Ф-35 процењују на преко билион (амерички трилион) долара током 60-годишњег века авиона.

"Перформансе Ф-35 не задовољавају потребе за борбу, односно летелица не може да изведе онолико мисија или лети често колико је потребно", наводи ГАО у извештају, додајући да је то углавном због недостатка резервних делова и тешкоћа у слању делова широм света.

Пентагон и "Локид Мартин" раде са ГАО на примени специфичних препорука изнетих у извештају. Из компаније су навели предузимају "агресивне мере" како би остварили Пентагонових 80 одсто способности за мисије.

Прочитајте ОВДЕ шта то спремају Амери.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА