Најновије

ХАРАДИНАЈ ПОЛУДЕО: Тражићемо ратну одштету од Србије!

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је у интервјуу за РТК2 да ће Приштина тражити ратну одштету од Србије јер је то, како је истакао, важно за жртве и за правду.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Говорећи о предстојећем састанку у Берлину, Харадинај је оценио да је он важан јер га први пут организују лидери Европске уније Немачка и Француска, али не верује да ће он резултирати неким успехом.

На питање шта би за њега био прихватљив компромис, Харадинај је рекао да Приштина у Берлин не иде са старим причама о разграничењу или размени територија.

"То су приче из прошлог века, а ми у Берлин идемо како бисмо решили последње питање између Косова и Србије. Признање се неће десити са неком новом идејом или формулом, већ ће до њега доћи класично, како то раде две земље", казао је Харадинај.

Према његовим речима, признавањем Косова Србија би себи олакшала пут у ЕУ, а добила би и тржиште и мир у региону.

За нас је то, такође, битно јер и ми онда крећемо ка ЕУ и имаћемо мир и региону, рекао је Харадинај, додавши да признање није једини проблем, јер Приштина има још захтева, као што су ратна одштета и решавање питања несталих.

Премијер Косова је још једном поновио да таксе на робу из Србије не могу бити укинуте пре него што дође до међусобног признања две државе.

"Док је ситуација оваква таксе ће остати, али се то може решити кроз међусобно признање и економски односи ће онда бити нормални и добри, а можда и специјални", поручио је Харадинај.

На питање колико је реално очекивати да ће Србија признати Косово, Харадинај је рекао да то мора да се деси, јер ће у противном пут Србије у ЕУ бити потпуно блокиран, а Београд ће изгубити и водећу улогу у региону, коју ће преузети неко други.

Говорећи о локалним изборима на северу Косова, Харадинај је истакао да неће бити никаквих тензија, али је изразио жаљење што нема више кадидатура, нема друге странке.

"Битно је, ипак, да они који су се кандидовали поштују права и закон и да дају могућност гађанима да гласају, а не видим неке посебне потешкоће и верујем да ће све протећи нормално", оценио је Харадинај.

Харадинај је критиковао поступак српских власти које су поново заустављале и саслушавале функционере Самосталне либералне странке.

"Не разумем Србију која тако третира сународнике који живе на Косову. То је некако недостојанствено. Не разумем тај начин рада, то се дешава већ неколико пута и ми нисмо од тога стварали неки велики проблем, али то није у реду", рекао је Харадинај.

Тешко да ће убиство Ивановића бити решено

Косовски премијер је истакао и да ће тешко бити расветљен случај убиства Оливера Ивановића.

"Битно је да се те ситуације не понављају и да сви будемо опрезни. Нисам оптимиста да ће се то убиство брзо решити, то је веома професионално урађено и ти људи који су то урадили највероватније су били свесни да ће бити велико интересовање да се открије истина и ви видите да то иде тешко", казао је Харадинај.

На питање ко је крив што то иде тешко, Харадинај је рекао да је случај Ивановића повезиван са људима у Србији, које косовско тужилаштво не може да саслуша.

"Не дају нам се све информације и мислим да службени Београд некако држи случај под својом контролом. Приштина гура решење случаја, али смо ограничени", рекао је Харадинај.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да Вучић тражи Путинову сагласност за споразум са Косовом.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА