Најновије

ЛЕЧИЋ: Мале дахије, мали Вучићи примењују силу да заштраше где год могу (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић би требало да заступа цео народ, а не само оне који навијају за њега, рекао је у Пресингу Бранислав Лечић, глумац и функционер ДС. Говорећи о великом протесту 13. априла, он је рекао да је идеја објединити бунт, али да се већ сада "ради на томе да се онемогући долазак грађана из других градова у Београд".

Лечић (Фото: Јутјуб)

Вучић може бити склоњен буђењем грађанске свести, која је неоходна за то, буди се самосвест грађана, а то је оружје које је непобедиво, казао је гост Прессинга. "Онај ко дигне главу и исправи кичму не може бити манипулисан, он иде својим путем и остварује оно што ми желимо, а то је слободан грађанин".

Лечић сматра да су протести донели ослобађање од страха, омогућили да се разговара отворено, чак и да се бесно каже на улици управо оно што се мисли.

Он је рекао да оправдано постоји отпор према свим странкама, али да то не значи да треба да се одустане од политичког живота који је ефикасан. "Ми морамо да се усмеримо ка опозицији", казао је.

Циљ протеста је, додаје Лечић, и да се покаже опредељеност народа за промену, она мора да буде и масовна, али ми још немамо критичну масу.

"Али главни циљ јесте стварање праведних услова који би омогућили да се деси договор позиције и опозиције на нивоу следећих избора без подвала, праведно, и ослобађање медија као круцијана ствар", истакао је он.

 "Улица је постала медиј, а срамота је да у 21. веку главне своје политичке погледе морамо да артикулисемо на улици. Неопходни су цивилизацијски скок и промена".

Кад неко покушава да створи такву врсту антагонизма као што Вучић ради, он у ствари ствара бунт.

Наредне суботе шетња у оквиру протест "1 од 5 милиона" водиће до зграде телевизије Пинк, а Лечић то назива "артикулацијом бунта и беса" јер је та телевизија успела да створи одијум.

Он мисли да је одлазак пред Пинк легитиман, и да неће бити агресије. "Ти скупови имају унутрашњу контролу, мислим да се то неће десити, не треба за протест агресија као решење, већ управо супротно - буђење и стварање притиска да би се режим тргао", каже.

Протести су грађански покрет отпора, наводи Лечић и додаје да су и студенти део тога. "И младост је почела да препознаје да су протести тачни и мотивишући за њих и да је време да се и они прикључе, да би се изборили за услове да не оду одавде".

"Добро је да су у уједињеној опозицији и лева и десна страна"

Захваљујући Вучићу опозиција је сатрвена, а основа предуслов демократског уређења је да је опозиција пожељна, наводи Лечић и додаје да опозиција има своју функцију у друштву.

"Сама та чињеница да се претендује на власт развија критички однос према ономе што чини власт. Ова екипа међутим уклања опозиција као најљућег непријатеља и речи које они користе су језик мржње", каже.

Интерес некога ко је на власти и има такав језик мржње, унутар демократије хоће да доминира и неутралише своје супарнике, јесте што хоће да створи копрену иза које ради нешто друго. "Кад се такво заклањање деси, а не транспарентност, дешава се крађа и то и јесте разлог таквог понашања, и народ би требало да погледа и схвати да укидање демоктратије води у пљачку и атрофију друштва, да се са позиције власти прикупи што више средстава да што дуже остану на власти", рекао је.

Опозиција је појавом радикализације Вучићевог односа према опозицији почеле да се уједињује, каже Лечић оцењујући да је добро што је ту и лева и десна страна.

"Неопходно је у новом друштву артикулисати политички и леву и десну опцију која је могућа и у Србији прихватљива", закључио је.

"Бахатост локала незамислива, мале дахије, мали Александри"

Говорећи о великом протесту 13. април у Београду, он је рекао да је важно да се бунт обједини једног дана у Београду.

"А тај дан је 13. април, да се осети да је то снага. Идеја је да се све контролише, да нема насиља, то је основна теза, и за то ћемо се борити, насиље није прихватљиво и неће га бити", казао је.

Лечић је рекао да се, међутим, "ради на томе да се онемогући долазак грађана" из других градова Србије.

"Видим до које мере се ради да се то онемогући, на пример за превоз, ниједна фирма не сме да да аутобусе за превоз грађана. Врше репресију и прете онима који то могу да обезбеде", казао је.

Да ли човек има право да има став... бахатост локала је незамислива, мале дахије, мали Вучићи, мали Александри, примењују силу да заштраше где год могу, додао је он.

"На шта личи да се народ туче јер верује једном или другом... И ослободи човече медије, да чујемо твоје аргументе и туђе аргументе.. али њега би сваки дијалог убио", каже Лечић.

Политички живот мора бити културан, усмерен ка интересима грађана, у дијалогу, а Александар Вучић је то укинуо, он мисли да влада сам, он формира једнопартијски систем, и страшно је што ствара и свој народ у народу, мисли да су његов народ само они који навијају за њега, каже Лечић.

"У 21. веку, ти да хипнотишеш и да признајеш само људе који навијају за тебе, то је одражава озбиљне поремећаје", каже.

Како је рекао, Србија мора да постане демократска стабилна држава, а не да ми имамо потребу да срушимо Вучића, а Вучић да има потребу нас све хипнотише, тиме што ће нас регрутовати као овчице, да будемо као стадо.

"Он буди све најгоре у нама, то је атицивилизацијска ствар и национална издаја, суштинска национална издаја је непрепознавање времена у којем живимо - сад кад морамо да пронађемо снагу да се изборимо са проблемима које су испред нас, ми доживљавамо да се цела наша политика базира на томе ли смо за њега или против њега, још ће и да доводи људе на митинг да се такмичимо бројевима. Ти си, Вучићу, као председник, председник свих и срамота је да делиш народ, а поготово после толико година", закључио је Лечић. 

Која је то строго чувана тајна Кфора прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА