Најновије

ПУТИНОВА ПОРУКА УЗНЕМИРИЛА ЕВРОПУ: Ви сте више него добродошли да нам се придружите, али нам не требате

Поред свега што се дешава у свету, Крим је недавно привукао мало пажње. САД, ЕУ и Канада су само додале више санкција Русији путем Магнитског законодавства, али то је безначајно.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Недавно је из Крима и Црног мора дошло доста вести о којима се дискутује. Почнимо са најважнијим.

Председник Владимир Путин био је на Криму раније ове недеље да би прославио пету годишњицу поновног уједињења полуострва са Русијом. Тамо је такође званично инаугурисао две велике надоградње електроенергетске мреже на Криму.

Смештене у Симферополу и Севастопољу, две нове електране ће произвести 940 мегавати и обезбедити садашње и будуће енергетске потребе Крима.

Енергија је била Ахилова пета Крима од када се одвојила од Украјине 2014. године. Она је добијала готово 90% своје енергије са копна. У новембру 2015. године, магистралне линије на Криму су саботиране од стране украјинских националистичких радикала, охрабрених од стране председника Петра Порошенка да га урони у таму током зиме.

Звучи ли ово познато? Геополитичко место које пркоси америчким уредбама прво је погођено потпуним трговинским ембаргом, санкцијама и војним претњама од стране заступника пре искључења електричне енергије?

Дакле, Путин који је заказао пету годишњицу поновног уједињења са најавом да ће фабрике прећи у пуни оперативни статус, био је још један углађен међународни политички маневар.

Сигурна и стабилна производња електричне енергије је заштитни знак прве светске територије. Без тога економски раст и стабилност су немогући. То је разлог зашто би се прво помогло да се стабилизује ситуација на Криму након што је Русија замрзла 400 МВ електричне енергије преко Керченског мореуза из Краснодара.

Везање Крима за копно преко моста у Керчанском мореузу био је мајсторски потез Путина. Иницијални далеководи су једноставно били неопходни. За оне који се жале да не чини довољно да се супротстави америчкој и европској агресији, потребно је само да погледају мост на Керчанском мореузу.

Украјина је одсечена од агресивног деловања и не може рачунати на било какву помоћ САД и Европе. Штавише, Крим је сада трајно руски. И сваки део инфраструктуре коју Русија гради тамо повезује две територије још више и слаби све везе које је Крим имао са Украјином. Резултирајући раст и модернизација ће се вратити, економски и културно, назад у јужну Украјину и временом нарушити тврду границу.

Да подсетимо све колико је агресивна Трампова Бела кућа када је реч о међународним питањима. Ни мање ни више него је потпредседник Мајк Пенс лобирао Немачку да провоцира још један поморски инцидент у Керчанском мореузу.

Пенс је рекао: “Не можемо да започнемо рат са Русијом, јер би он био нуклеаран, али ви можете зато што Русија не може да живи без ваше трговине.”

То долази након што су САД једнострано повукле уговор о ИНФ-у и сада нуклеарни бомбардери лете у источну Европу. Порука је јасна. Ако ЕУ не добије овај отворени ратоборни програм против Русије и Кине од Џона Болтона, они ће бити ти који плаћају цену када избије хаос.

На другој страни је Путин; изградња мостова, цевовода, електрана и путева.

Он јасно ставља до знања шта чека у будућности не само Европу, већ и Блиски исток, централну Азију и Индију.

Ми ћемо бранити Крим по сваку цену, развијати га не само у туристичку дестинацију већ и као главни трговачки центар. Ви сте више него добродошли да нам се придружите. Али, ви нам не требате.

Ове електране ће подићи производњу струје на Криму далеко изнад својих тренутних потреба, дозвољавајући први извоз енергије, као и пружање темеља за будући раст.

И као да није било ни на који начин координисано, Кинези су, јутро након Путиновог говора, најавили да ће Крим бити одличан за инвестиционе пројекте везане за Иницијативу за појас и пут (БРИ).

То је према речима шефа удружења кинеских сународника на полуострву, Го Чилија. “Наша организација подстиче сарадњу, размене и пријатељске контакте са кримским друштвом”, рекао је он на догађају поводом пете годишњице поновног уједињења Крима са Русијом, која је одржана у понедељак у руској амбасади у Пекингу.

Такође је спремна да допринесе успостављању “поузданих партнерских веза” и објашњењу правних детаља пословне сарадње са Кримом, рекао је Го Чили. “Кинеско друштво се нада развоју пријатељске сарадње са Кримом; спремни смо да превазиђемо потешкоће за плодне резултате. “

То је само још један пример како Русија и Кина једноставно игноришу Трампове жестоке осуде и настављају даље.

Кинески премијер Кси Ђинпинг је ове недеље у Риму започео односе са новом италијанском владом. Челник Покрета пет звездица Луиђи ди Мајо изјавио је да би радо постао део БРИ-ја, и то због велике забринутости због Трампа, немачке канцеларке Ангеле Меркел, као и његовог коалиционог партнера  Матеа Салвинија.

Већ је добро познато да је Салвини заинтересован за окончање санкција за Крим и поновно отварање трговине са Русијом. Италија је очајна за новим тржиштима и могућностима, тренутно угушена у оквиру самог евра, као и због инсистирања Немачке на штедњи која уништава економију Италије и њене будуће изгледе.

Ови проблеми, као и они који се тичу енергетске безбедности, ове године долазе до изражаја са Бреxитом, европским парламентарним изборима у мају и завршетком гасновода Северни ток 2 касније ове године.

Док Путин наставља да полира свој драгуљ Црног мора, Европа мора да одлучи да ли ће наставити да игра америчке игре преко Украјине или да започне следећу фазу своје независности. Салвини ће водити евроскептичку побуну у Европском парламенту у мају. То може бити довољно велико да се коначно супротстави Меркеловој и оконча санкције ЕУ Русији преко Крима.

У том тренутку САД ће такође имати избор, спалити светску економију са још више санкција, тарифа и ратних дејстава или прихватити чињенице на терену?

Русија прети НАТО савезу на целом источном боку, предузеће се пакет мера! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин пуца из новог снајепера

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА