Најновије

"САМО ЈОШ ВУЛКАН НИСМО ИМАЛИ!" Директор у Коридорима о безбедности аутопута кроз Грделицу и свим непредвиђеним околностима

Грделичка клисура добила је асфалт. Најављено је да се до краја априла може очекивати завршетак свих радова на тој захтевној траси ауто-пута и да ће овог лета у Грчку моћи да се путује ауто-путем. Путовање би требало да буде безбедније, брже и једноставније.

Грделичка клисура (Фото: Јутјуб)

Директор Сектора за изградњу "Коридора Србије" Александар Сенић, каже да је током изградње било толико непредвидивих околности да су експерти из целог света долазили да виде како теку радови.

Александар Сенић је, гостујући у РТС, рекао да су приликом градње Коридора 10 неки системи конструкције први пут коришћени у Србији и на Балкану, па су зато градилиште обилазили експерти из целог света.

- Ми смо имали толико неправилности околности и геотехничких проблема. Када су радови били у пуном јеку, они су долазили да виде шта ми то све радимо. Колега из Немачке је после обиласка сео, узео чашу воде и рекао – од изненадних геолошких услова ви овде нисте имали само вулкан. Само вулкан недостаје да бисте имали потпуна изненађења при реализацији једног пројекта - испричао је Сенић.

Истиче, да су се приликом овог захтевног подухвата водили идејом да треба решити проблем, а не тражити кривца. У том контексту поменуо је и Косину 2, која се више пута обрушила.

- Рећи ћу истину која није дошла до јавности, јер је било атрактивније да је нешто пало. У марту прошле године забележена су одређена померања и почетком априла закључили смо да до тада пројектовано решење није довољно и да морамо да урадимо додатну стабилизацију. Урадили смо пројекат галерије који је завршен у јулу, радови су почели 15. августа, а обрушила се 19. августа, дакле док смо ми већ радили на томе - рекао је Сенић.

Монструозно клизиште

Сенић је поменуо да је велики проблем направила друга косина, односно Косина 3 – код које су се пет година након изградње јавила прва померања.

- Подигли смо дрон да бисмо снимили тај рејон и закључили да ту постоји монструозно клизиште на дубини од 500 метара, дакле брдо које је кренуло да се помера. Геолози су дошли и рекли да је то клизиште старо пет милиона година и да није било никаквог померања, а да је пет година после засецања брда дошло до померања - каже директор Сектора за изградњу "Коридора Србије".

Додао је да је Грделица успешно савладана уз напоран тимски рад, да се радило и дању и ноћу – по киши, снегу, врућини.

- Дошли смо у ситуацију да сада већ видимо крај пројекта. У врло кратком периоду моћи ћемо да отворимо трасу за саобраћај - рекао је Сенић.

Најављује да ће "Коридори Србије" свој посао завршити до краја априла, а да након тога следи тестирање опреме које може да траје између седам и 30 дана.

- Пресецање врпце може да се очекује тек када будемо уверени да је пут потпуно безбедан - рекао је Сенић и додао да ће то свакако бити пре почетка летње сезоне.

"У овом тренутку је све стабилно"

Објаснио је да се померања у свим косинама очитавају на дневном нивоу, те да је у овом тренутку све стабилно.

- Све проблеме смо предупредили и надам се трајно решили. Остали су завршни радови, постављање заштитне ограде, да се заврши галерија на Косини 2, да се излије плоча на тој галерији, као и да се заврши елеткромашинско опремање тунела и да се изврши тестирање све опреме да бисмо могли да кажемо – пут је безбедан - навео је Сенић.

Поручио је ће траса кроз Грделичку клисуру бити апсолутно сигурна.

Прочитајте ОВДЕ каква то инвазија прети Србији.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА