Најновије

ОБЈАВЉЕНИ ЗАКЉУЧЦИ САМИТА У БЕРЛИНУ: Око једне теме су се усагласили сви учесници, али не и око Косова!

Београд и Приштина су се сложили да наставе са напорима да имплементирају постојеће споразуме и да се конструктивно укључе у дијалог за нормализацију односа, кроз ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума, један је од закључака скупа у Берлину, објављених на званичном сајту немачке канцеларке.

Самит у Берлину (Фото: Јутјуб)

Берлински скуп су иницирали немачка канцеларка и француски председник, Ангела Меркел и Емануел Макрон, а у закључима стоји да је наглашен значај коначног, правно обавезујућег споразума о, како се наводи, потпуној нормализацији односа Београда и Приштине.

Такав споразум је, истиче се, кључан за пут Србије и (тзв.) Косова у Европу. Учесници су се, наводи се, сложили да такав споразум треба да буде свеобухватан и политички одржив и да допринесе стабилности у региону.

Наглашан је значај инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требао да буде праћен мерама за изградњу поверења.

Учесници су похвалили успешно закључени споразум Грчке и Северне Македоније о имену и констатовали да је тај споразум изванредан пример успешног решавања сукоба.

Берлинском скупу су присуствовали лидери земаља Западног Балкана и Приштине заједно са премијера Хрватске и Словеније и високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседником Европске комисије.

На скупу је било речи о заједничкој европској перспективи Западног Балкана. Учесници су се, стоји у саопштењу, сложили да појачају своје напоре на успостављању регионалне економске области у складу са изјавом Самита у Софији за 2018. и закључцима Председништва о самиту Западног Балкана 2018.

Сви учесници су потврдили своју посвећеност сарадњи у оквиру такозваног Берлинског процеса.

Повезаност, економска сарадња, слободна трговина, безбедносна сарадња, размене младих и помирење су централни елементи процеса. На берлинском скупу поново је птврђена подршка лидера земаља Западног Балкана Регионалној канцеларији за сарадњу младих (РИЦО). Напомиње се да ће предстојећи самит бити одржан у Познану, у Пољској.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

Учесници су се, такође, сложили да прошире своју сарадњу како би спречили радикализацију и борбу против тероризма, недозвољене трговине САЛВ и илегалне миграције.

Нагласили су, стоји у саопштењу, своју непоколебљиву посвећеност демократији, укључујучи централну улогу избора и парламентарних институција, владавину права и добру управу, борбу против корупције и организованог криминала, те улогу цивилног друштва и независних медија.

Сложили су се да су одрживе реформе кључне за европску перспективу региона и за јачање отпорности друштава на унутрашње и вањске изазове нашег времена. Учесници скупа у Берлину потврдили су своју посвецћеност стабилности региона. У том циљу, учесници су поздравили намеру Хрватске да организује самит ЕУ за западни Балкан током свог председавања ЕУ 2020.


Убиство Жељка Ражнатовића Аркана плаћено је 10 милиона некадашњих марака. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА