Најновије

ТЕЛ АВИВ ДРХТИ, ИРАН СЕ ОПАСНО ПРИБЛИЖАВА ИЗРАЕЛУ! Техеран планира изградњу војних база и лука у Сирији! (ВИДЕО)

Исламску Републику Иран наводно је позвала Руска Федерација да успостави утврђену базу на аеродрому Хмејмим, а другу у луци Тартус, рекао је професор Сами Моубајед, истакнути сиријски историчар.

Иранске морнаричке десантне снаге (Фото: Јутјуб)

Према Моубаједу, руски закуп на аеродрому Хмејмим је отворен, а многа насеља у близини базе су већ под закупом од стране Ирана. То може изазвати проблем за Русе, јер иранско присуство у близини њиховог аеродрома може охрабрити џихадисте да нападну ту област. Осим тога, иранска лука на Медитерану може навести Израел да појача своје нападе у Сирији, посебно јер је Либан близу сиријске обале.

- Стално иранско присуство у Латакији могло би ограничити и евентуално омести руски надзор и прикупљање обавештајних података, ометати њихову радио-електронску технологију и угрозити руску одбрану, авионе и животе војног особља - рекао је Моубајед.

Могућност отварања иранске поморске базе у Латакији чини се да може имати смисла, пошто је Исламска република, како се извештава, послала званични захтев сиријској влади у фебруару прошле године.

Као што је горе споменуто, присуство Ирана на Медитерану може повећати напетост са Израелом, али може пружити и решење поводом текућих санкција од стране САД, које су спречиле Исламску Републику да приступи Средоземљу.

- Сви данас желе Пут свиле, а луке су добро место за почетак - изјавио је професор Џошуа Ландис са Универзитета у Оклахоми за “Asia Times”.

- Иран сања о изградњи јаке регионалне економије засноване на трговини, аутопутевима и цевоводима који прелазе из Ирана у Медитеран. Помагање у изградњи сиријских лука само је један елемент у много већој визији просперитета и заједничких интереса. Најважнији ће бити дан када ће Иран моћи да прода своју нафту и гас Европи превозећи је преко Ирака и Сирије  - додао је Ландис. Иран још није објавио званичну изјаву у вези са овим наводним потезом.

Либијски генерал Калифа Хафтар одбија преговоре са владом у Триполију. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иранска ратна морнарица

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА