Најновије

ЕУ: Ево зашто је Вучић "Јункер Балкана"

ЕУ је јасно саопштила да је диспропорционално увећање такси Приштине сигнал који не говори у прилог напретку на европском путу, каже главни портпарол Европске комисије Маргаритис Схинас.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

„Мислим да је та порука схваћена и наставићемо да износимо тај наш став", рекао је Схинас, одговарајући на питање има ли ЕУ довољно ауторитета за Приштину да је приволи на укидање такси.

Главни портпарол ЕК нема одговор на питање може ли се очекивати наставак дијалога Београда и Приштине до истека мандата актуелне Европске комисије, али истиче да је "неопходно разговарати о проблемима прошлости" и да је јасно да се "сви спорови морају решити пре уласка у ЕУ".

„Билатерални проблеми не смеју бити увезени у ЕУ. Потребно је да се процес дијалога настави", подвукао је.

Схинас је пре извесног времена за тв канал Европске уније, ЕБС, рекао да је председник Србије Александар Вучић европски политичар који га је највише фасцинирао, а за Тањуг објашњава да је то зато што га српски председник подсећа на актуелног председника Европске комисије Жан Клода Јункера.

"Вучић је, заправо, Јункер Балкана", каже Схинас и додаје да је Вучић био најмлађи премијер, и најмлађи је председник Србије, сличан ономе што је Јункер био у Луксембургу.

Њих двојица, каже, деле нешто што је јако битно, а то је да имају емпатију за грађане.

„Као Грк одлично знам колико је важно у политици да се грађани третирају као људи. За људе је овај елемент емпатије веома значајан. Председник Вучић је веома емпатична особа. Управо зато сам помислио на њега када сам добио питање у једном интервјуу да поменем једног политичара из Европе који ми се свиђа", објаснио је он.

Изгледе Србије и других кандидата за чланство у ЕУ, уверен је Схинас, неће бити промењени исходом предстојећих избора за Европски парламент.

„По први пут после много година имамо јединствен став политичких снага у региону који је у корист приближавања ЕУ. Имао сам прилике да заједно са председником Европске комисије обиђем све земље југоисточне Европе и видео сам да постоји јасна оријентација влада, али и јавног мњења ка ЕУ. То је нешто што морамо да сачувамо“, казао је Схинас.

Он је рекао да ће и нови сазив Европске комисије морати даље да се ангажује у свим земљама југоисточне Европе, да настави да показује у пракси солидарност и подршку реформским процесима.

Али, указује, неопходно је да се води борба против нечег што је део наслеђа прошлости, као што су иредентизам, национализам и мржња према суседима.

„Све то није компатиблно са европском будућношћу Југоисточне Европе“, подвукао је он.

Што се датума који је поменут у вези пријема земаља региона у ЕУ тиче, понавља да се ради само о „инсприративном датуму“ и додаје да не би желео да процењује да ли је могуће или немогуће остварити тај временски рок.

„Мислим да не морамо да имамо ни превелика, али ни премала очекивања. Мапа пута и пут који треба да се следи су јасни и нема сумње да ће питање датума 2025. бити једно од кључних којима ће нови лидери институција ЕУ морати да се баве од краја године“, уверен је Схинас.

Он сматра да су предстојећи избори за Европски парламент велики догађај по европску демократију.

ЕУ је, каже, јединствена, јер је права унија, која има парламент који је директно изабран од стране грађана, што је чини снажнијом и релеватнијом.

А како види главне "такмаце", зашто се очекује јачање деснице у Европском парламенту и зашто Брисел популисте сматра изазовом?

„Што смо ближи европским изборима, неопходно је да правимо разлику између две групе људи. На једној страни постоје Европљани који су забринути у вези ЕУ, који постављају права питања о ЕУ, као што су безбедност, миграције и слично. Било би погрешно за њих рећи да су популисти. На другој страни, има оних који имају за циљ уништење Европе. Њих не занимају аргументи, нити би их неко могао уверити у њих, пошто им је једини циљ да учине Европу неуспелом. Против те групе морамо да се боримо гласовима, акцијама, а не само речима. То ће бити главни наш задатак пред изборе“, објаснио је он.

Схинас истиче да се ЕУ сукобљава са онима који мобилишу све новчане и технолошке ресурсе, покушавају да се инфилтрирају у јавно мњење, и покушавају да прикажу ЕУ као главног непријатеља и окриве је за све.

„Ми смо одлучни да одговоримо. Ера ''невиности'' је прошла“, поручио је Схинас.

Указао је да ЕУ има мрежу за „разбијање митова“, која може да помогне „онлајн реакцијом“.

„Улазимо у нову еру у којој ЕУ узвраћа ударац. Нећемо бити дивљач за одстрел, већ ћемо одговарати“, поручује Схинас.

Истакао је да ће ЕУ реаговати на све који желе да је униште.

„Владе земаља чланице ЕУ треба да схвате да када неко напада Брисел заправо напада и њих. Сваки напад на ЕУ је напад и на њих. Ко покушава да дискредитује пројекат ЕУ дискредитује њене корене, а то су националне државе“, додао је он.

Схинас сматра да је реч о "рату" и да је неопходно брзо реаговати, пре свега на све неистине.

„Треба узвратити правом информацијом у року од сат времена, јер ако се чека дуже, онда и лаж постане реалност“, објашњава и додаје да је главна стратегија убудуће - да се на лажне информације реагује изношењем резултата и јасних података о успесима ЕУ, а не објашњењима и изношењем намера ЕУ.

Главни портпарол ЕК је то пренео и учесницима конференције о борби против дезинформација, у организацији Европске асоцијације новинских агенција, ове седмице у Берлину.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да Косово и његови лидери служе Западу како би се утицало на Србију, смањио њен утицај и улога на Балкану, и истиснула Русија из региона. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Држава ће умети да се обрачуна са насилницима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА