Најновије

ИРАН ЋЕ ОД САДА ЧУВАТИ НЕБО ИРАКА! Американце ће отерати кад тад, али Иранце нешто друго плаши много више! (ВИДЕО)

Иран и Ирак договорили су сарадњу у области противваздушне одбране како би се борили против изазова са којима се суочавају њихови ваздушни простори, изјавио је новинарима 7. априла главнокомандујући генералштаба иранских оружаних снага генерал-пуковник Мохамад Бакери.

Ирански пилот (Фото: Јутјуб)

- Договорено је да сектори ваздушне одбране земаља раде заједно и да се у том погледу направи више координације - изјавио је генерал мајор Бакери.

Бакери је објаснио да је ова координација усмерена на суочавање са било каквим ваздушним претњама које могу доћи са западних граница Ирана. Ирански командант је вероватно мислио на Израел. Многи стручњаци сматрају да ће Израелске ваздухопловне снаге (ИАФ) морати да прођу кроз ирачки ваздушни простор, ако икада желе да заузму положаје у Ирану.

Снаге ирачке противваздушне одбране изгубиле су сву своју опрему током инвазије под америчким вођством 2003. године. Сада снаге имају само 24 руских “Панцир-С1” и 8 америчких “ТВК-1 Авенџер” система противваздушне одбране. Ови системи не покривају ваздушни простор Ирака и не могу пресрести циљеве који лете на великој висини. Ово објашњава значај новог споразума са Ираном, који би могао да повећа способности ирачких ваздухопловних снага.

Ирачки командант, генерал-пуковник Ганими, допутовао је у Техеран као део делегације која је пратила ирачког премијера Адела Абдул-Махдија. Првог дана посете, делегација се састала са иранским врховним вођом Али Хаменеијем.

Током састанка, Хаменеи је рекао ирачкој делегацији да треба што је пре могуће протерати америчке снаге из Ирака. Захтев је стигао у тренутку када САД раде на етикетирању иранске Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) као терористичке организације.

Нови иранско-ирачки споразум и Хаменеијев захтев указују да Техеран планира да се супротстави америчко-израелском притиску јачањем односа са суседима и регионалним савезницима. Исламска Република Иран направила је сличне кораке када је амерички председник Доналд Трамп напустио нуклеарни споразум прошле године.

Убијен турски војник у Латакији. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Турска и Иран учествују у заједничким војним операцијама против ПКК и Курда у североисточном Ираку, тј. Ирачком Курдистану

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА