Најновије

ОБРАДОВИЋ ЗА ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Промене ће доћи кад Митровић заврши у затвору! Следећи протест биће прекретница!

Уместо масовног протеста испред телевизије Пинк, демонстранти у Београду су у суботу склањали ограде из „пешачке зоне“ у центру града. Бошко Обрадовић најављује протесте следеће суботе као прекретницу.

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

На Дедињу је већ све било спремно за дочек демонстраната. Полицајци су дежурали око зграде телевизије Пинк. Власник телевизије Жељко Митровић или, како је себе називао, ДЈ Жекс, већ је пуштао музику са балкона. Испред зграде за „госте“ је било спремно освежење. По згради је покачено више транспарената – „Стоп насиљу, само љубав“, „Ђики врати паре“, али и „Бошко, Гоцу ти нећемо опростити“, што је алузија на протест Двери испред Пинка 2017. године.

Сценографија око зграде Пинка је била одговор на најаву организатора протеста „Један од пет милиона“ да ће на осамнаестом протесту „ићи на Пинк“. Међутим, у пола седам увече је пар километара даље глумац и функционер Демократске странке Бранислав Лечић са камиона на протесту рекао да колона неће ићи пред Пинк.

„Никада нисмо ни планирали да малтретирамо људе два сата да иду до Пинка. Ми тако не освајамо Пинк. Најавили смо одлазак на Пинк да покажемо лудило овог ненародног режима и насели су“, рекао је Лечић, а у небо су пуштени ружичасти балони, како је речено, као симболи „прве лустрације“.

Из редова Савеза за Србију кажу да су пре протеста из Пинка добили информацију и да су испод вештачког травњака биле смештене фекалије, као замка за демонстранте. Они су уместо колективне посете сами отишли пред зграду те телевизије и поставили венац и фотографију убијеног Оливера Ивановића.

„Ми никад не одустајемо, ми смо испунили своје обећање“, рекао је за Дојче Веле лидер Двери Бошко Обрадовић. „Отишли смо нас седморица лидера сами, без било кога другог, без страха од Жељка Митровића и његових празних прича и претњи, да докажемо да смо јачи од тог епицентра зла у Србији и отишли смо да обећамо на том месту да ћемо открити ко је убица Оливера Ивановића и ко је наручио онај срамни спот против Оливера Ивановића који је бесомучно емитован на телевизији Пинк у предизборној кампањи.“

„И још једну ствар смо обећали – да ће политичке промене у Србији доћи онда када телевизији Пинк буде одузета национална фреквенција, а Жељко Митровић заврши у затвору“, додао је Обрадовић. 

Лидери опозиције послушали грађане?

То била добра тактичка одлука, сматра доцент на Факултету политичких наука Душан Спасојевић, било да је то био план од саме најаве или да су организатори одлуку променили након полемике која се о идеји „одласка на Пинк“ повела у јавности.

„Избегнут је потенцијални конфликт јер та посета није могла да донесе ништа добро“, сматра Спасојевић. „Боље је што су од те идеје одустали, јер то показује да слушају гласове јавности и да умеју да реагују на проблеме који им се постављају на путу, као што је била замка са којом су се суочили пре два дана испред Скупштине Града“, каже Спасојевић.

Испред Пинка се „журка“ ипак наставила. Окупљени испред телевизије, својеврсни одбор за дочек, нису хтели ни реч да кажу на питања. Сви ангажовани испред Пинка остали су на својим позицијама, а пар десетина грађана је посматрало дешавања држећи се с друге стране улице. „Отказати протест био би кукавичлук“, прозивао је Жељко Митровић лидере опозиције пре протеста. Има ли сада разлога да ликује?

Нема, сматра Душан Спасојевић. „Он се спремио за дочек људи који му нису дошли у госте и направио је журку само за себе, а оно што су му донели лидери Савеза за Србију је врло јасна порука и он заиста није изашао као победник из овог одмеравања снага“, каже Спасојевић.

У колони, међутим, и даље опречна мишљења. Недељко и Мирјана заједно носе транспарент незадовољних радника Поште, али се о промени плана разилазе у ставовима. Недељко мисли да је одлазак на Пинк била ступидна идеја. Мирјани је жао што се од ње одустало. „Јер срамота је шта ти људи раде. Јако је ружно да наша деца расту уз такав програм“, одсечна је Мирјана.

Уместо Пинка, колона је кренула пут Трга Републике због незадовољства радовима који се изводе у центру Београда. Превасходно тиме што су централне улице око Трга претворене у пешачку зону, али и што се на Калемегдану даље ради на изградњи гондоле. „Крећемо на Плато да рашчистимо тај Трг слободе“, позвао је Лечић са камиона.

Кренуо је и студент Предраг Ђерковић који носи транспарент против изградње гондоле са Калемегдана. „Овај транспарент носи неко ко бескрајно воли свој град и студент археологије чији су професори потписивали петицију против гондоле, јер ово није само нарушавање изгледа, ово је пројекат који није уопште исплатив и уништава наше културно наслеђе у центру града“, каже Предраг за ДW.

Демонстранти су зато на Тргу срушили заштитну ограду и понели је са собом. „Хоћемо да спречимо рушење наших улица“, каже један од редара док тегли ограду дуж Македонске улице. „Вероватно ћемо трпети санкције због тога, али не марим.“

 Сербиен Протест геген Прäсидент Александар Вуциц ин Белград
Склоњене ограде и налепнице "Лечи се" које су лепљене и око Председништва

Ограде из Коларчеве улице на челу колоне носили су и лидери Савеза за Србију. Однели су их тик пред улаз у Скупштину Града Београда, одакле су тражили одговорност заменика градоначелника Београда Горана Весића. Председник Општине Стари Град Марко Бастаћ упоредио га је Изногудом, ликом из хумористичког стрипа, и оптужио га да се својим делима квалификовао да понесе титулу „највеће штеточине у историји Београда“.

„13. априла сви у Београд“

Под светлима бакљи између Скупштине Града и Скупштине Србије опозициони лидери позвали су целу Србију на велики протест који ће бити одржан 13. априла. „За седам дана цела Србија стаје, свих сто протеста Један од пет милиона сели се за Београд, управо овде испред зграде Народне скупштине Републике Србије у 15 часова“, каже Бошко Обрадовић.

„Ово је позив за читаву Србију, дошло је време да нас овде буде толико да ћемо задрмати тај режим и да ће то бити велика прекретница. Остајемо и не одустајемо док не видимо пад Александра Вучића са власти“, додаје Обрадовић.

О најавама са којима су поједини опозиционари већ изашли – да ће протест трајати и више дана – Обрадовић је недоречен. Такву идеју нити потврђује, нити негира. Како сазнајемо, о њој ће тек бити говора следеће недеље.

То што јасне стратегије нема, за политиколога Душана Спасојевића није нужно лоше. „Нити има, нити може бити неких готових решења и стратегија које се могу пратити из корака у корак. Она се још увек гради успут и мислим да ту стратегију не треба да дају само политички лидери, него и грађани који учествују у протесту већ четири месеца. И то се гради и кроз догађаје као што је следећа субота“, сматра Спасојевић.

Како би та дуго најављивана субота могла да изгледа, за сада је неизвесно. Недељко и Мирјана из колоне имају велика очекивања. „Ја се надам да ће сви доћи, али ваљда ће имати пара да дођу. Овде нема сендвича“, каже Недељко.

Прочитајте ОВДЕ ко најављује кривичну пријаву.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА