Најновије

Кад децу заболи уво - ево како и шта?!

Није реткост да децу заболи уво и то се понекад може десити ноћу када није једноставно отићи код доктора, а у том случају може бити од велике помоћи овај одличан савет о томе шта и како урадити и решити проблем... Ствари су најчешће - бићемо слободни да кажемо - безазлене, тачније, довољно је издувати нос неколико пута заредом... и бол у уву ће проћи. Прочитајте веома добар текст са сајта Мој Педијатар који преносимо у целини:
Фрка! (Фото: drsbamberger.com)

Фрка! (Фото: drsbamberger.com)

Зашто заболи увце – тако изненада? Уво је пуно нервних завршетака који преносе бол, нарочито је средње уво “богато” рецепторима који имају једини задатак да “хватају” болни надражај. Када је притисак у шупљини средњег ува (из неког разлога) повишен то изазива бол. Запаљење ува је типичан узрок бола, али запамтите: не мора да значи да дете има запаљење средњег ува само зато што га увце боли. Ако није запаљење средњег ува, шта је онда? Код највећег броја деце која имају акутни бол у уву се ради о пролазном запушењу Еустахијеве тубе – каналчића који спаја средње уво и место где нос “прелази” у грло. Ова туба се запуши јер је носић запушен, па течност из шупљини средњег ува не може да изађе. Овај заробљени секрет притиска малопре поменуте рецепторе за бол – то сварно страшно боли. Да ли одмах треба “трчати код доктора”?  Не треба! Прво треба помоћи детету – не ваља “болно” дете малтретирати по колима, таксију у дежурним амбулантама или болницама. Ево шта треба урадити: * Чишћење носића. Веће дете подстакните га да издува нос, иако то понекад може краткотрајно појачати бол, помоћи ће детету да “продува” запушене носне канале. Код мање деце нежно очистите носић штапићем, ако дете има обилан “водени” секрет извуците га пумпицом. Пумпицу не користите “на суво” – ако дете нема много секрета пумпица може да појача бол! * Капи за нос. Ставите детету капи или спреј који садржи вазоконстриктор – супстанцу која сужава проширене крвне судове у носу (који доприносе запушењу носа “у дубини”). Zolynd 0,05%, Efedrn 0,5% Adrianol T, Nafazol, Operil P, Olynth…. Чак иако не изгледа да је носић запушен урадите ово! Важно је пре стављања очистити носић (како је описано у претходном кораку – у противном капи неће одрадити посао како треба) *  Потом дајте детету ибупрофен (Нурофен сируп). Ако не знате дозу од раније, прочитајте упутство, само дајте лекић. Ибупрофен ублажава бола, али има и важан антизапаљенски ефекат који смањује оток слузокоже горњих дисајних путева, што олакшава “одливање” секрета који је заробљен у шупљини средњех уха. * Сачекајте 15-20 минута, нађите се детету, умирете га и видећете да ће бити боље.
Прочитајте још:Боли глава од синоћњег изласка? Сазнајте најбоље напитке против мамурлука!
Када стварно треба потражити помоћ лекара? * Ако и поред свега обављеног дете и даље плаче и не смирује се, обавезно треба отићи до дежурног педијатра. То се далеко ређе дешава – огромна већина деце “одреагује” на описану терапију и понаша се као да се ништа није десило. * Ако дете добије високу температуру треба се јавити лекару, чак иако је бол престао. Наравно то није обавезно да се обави “у сред ноћи”, под условом да дете мирно спава и не жали се на бол. Следећег дана, полако и без панике треба потражити помоћ педијатра. Ето видите – бол у увцету сварно није “драма” како на први поглед стварно изгледа. Навећи број деце са нагло насталим болом у уву нема право запаљење средњег ува! Ово је једноставна помоћ детету, а можете избећи непотребни одлазак у дежурну службу, каже се на сајту Мој Педијатар. Извор: mojpedijatar.co.rs / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА