Најновије

ТРАМПОВА ОДМАЗДА ЗБОГ БОИНГА! Америка уводи царине ЕУ у вредности од 11 милијарди долара!

Председник САД Доналд Трамп је објавио да ће САД увести таксе на производе Европске уније у вредности од 11 милијарди долара. Највише погођена биће авио-индустрија, прозвођачи вина и сира, као и залеђене рибе.

Доналд Трамп (Фото: Риа)

Америчке таксе су наметнуте као одговор на субвенције ЕУ за подршку Ербусу, Европској ваздухопловној и одбрамбеној компанији, за које је Светска трговинска организација (СТО) оценила да су илегалне.

Тај потез представља значајну ескалацију између Вашингтона и Брисела. Она такође долази у посебно осетљиво време за ЕУ, јер су избори за Европски парламент најављени за следеćи месец, а блок од 28 чланова бори се са великом неизвесношćу око исхода преговора о Брегзиту.

Спор сеже у 2004. годину, када су власти ЕУ саопштиле да је Боинг примио 19 милијарди долара неправедних субвенција од САД у периоду од 1989. до 2006. године. 

Око позиција у том стратешки важном сектору и пред Светском трговинском организацијом годинама се води неколико великих правних битака, а једну је Америка прошлог четвртка, чини се дефинитивно, изгубила.

Апелационо тело СТО одбило је све америчке жалбе и закључило да су Сједињене Државе годинама давале велике субвенције Боингу, иако су биле упозорене да су забрањене и да уносе поремећај на тржиште.

Другим речима, потврђен је став ЕУ да Боинг и даље има користи од незаконитих порезних повластица које му даје америчка влада уз помоћ мера за подстицај извоза, а то узрокује штету за Ербус у облику смањене продаје. Према подацима које је објавио Ербус, почетком ове године кинески авиопревозници у својој флоти имали су 1730 њихових летелица.

Америка, која је деценијама била неприкосновена економска сила, почела је да пуца на свим пољима, оцена је аналитичара. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: novac. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Меркел оштро критиковала америчку политику / Трамп би да пусти терористе у ЕУ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА