Најновије

Тачи и Харадинај имају исти стратешки циљ - да се једног дана прогласи уједињење Косова и Албаније (ВИДЕО)

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун је, говорећи о сукобу између Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, оценио да између њих постоји политички такмичење, али да имају исти стратешки циљ - да се Србија натера да призна самопроглашену независност Косова и да се једног дана прогласи уједињење Косова и Албаније.

Тачи и Храдинај (Фото: Јутјуб)

Дрецун је гостујући у “Новом јутру” навео да између Хашима Тачиија и Рамуша Харадинаја постоји политичко такмичење ко ће остварати већи утицај на Албанце на КиМ. 

Како је додао, ту постоје и страначки, али и приватни интереси јер су обојица предводници највећих организованих криминалних група, а и обојица су под снажним утицајима западних земаља, али онај ко свакако руководи њиховим понашањем је Тирана. 

- Албанија је та која креира све те догађаје. Све што је направљено и урађено, укључујући формирање терористичке ОВК је урађено да би Албанија насилно припојила нашу јужну покрајину и кренула у реализацију великоалбанског пројекта. И Тачи и Харадинај имају исте интересе у овој фази, а то је да се постављањем разних услова, жестоком кампањом против Београда онемогући наставак дијалога и разговор о евентуалном коначном статус Косова и Метохоије и да се Србија натера да призна овако самопроглашену државу и да се једног дана прогласи уједињење Косова и Албаније. То јесте њихов стратешки циљ – навео је Дрецун.

Како је истакао, Тачи и Харадинај се разликују можда у модалитетима како доћи до тог циља и ту Тачи показује неку врсту рационалнијег политичког понашања за разлику од Харадинаја који је осион, бахат и не обазире се на Србе на КиМ, ставове Београда, те прети довршавањем етиничког чишћења.

- Да је Тачи хтео да таксе буду укинуте могао је да иде на прекомпоновање политичке сцене и извршне власти у Приштини. Тачи ништа није урадио да натера Харадинаја на укидање такси. Тачи је у разговору са Вучићем увидео да неће моћи да се издејствује признање Косова, да је Вучић непопустиљив и зато отвара неки простор за разговоре, али да би се оправдао пред Албанцима иде пола корака унапред и 10 уназад – истакао је Дрецун.

Према његовим речима, албанска страна је минирала Берлински састанак и није остваран никакав напредак, сем што је договорено да ће се наставити разговори о томе како доћи до наставка дијалога. 

- Минирали су састанак – закључио је Дрецун. 

Председник Матице Албанаца у Србији Дема Бериша сматра да су два кључна лидера који данас воде Косово су у великом сукобу.

- Да ли је могуће решити тај сукоб? Превенствено треба разговарати са њиховим менторима. Један има свог ментора у Америци, други у Лондону, мада се слажем да кључну улогу у њиховом понашању има Еди Рама – навео је Бериша. 

Он је оценио да је Берлински састанак запораво фијаско, јер ништа није постигнуто, сем обећањања да ће се 1. јула поново састати. 

- Таксе нису постигле свој ефекат. А да су хтели да покажу спремност за наставк дијалога формирали би Заједницу српских општина – оценио је Бериша који сматра да приштинска страна купује време и покреће нову политичку офанзиву. 

Нападнут рођак Харадинаја. Изболи су га ножем, разбили му главу металном палицом, а онда су га каменовали! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА