Најновије

БУМЕРАНГ СЕ ВРАТИО У ВАШИНГТОН: Војни и економски притисак САД, повећао кинеске инвестиције у Русији на историјски ниво

Руска економија ужива пораст кинеских инвестиција јер су санкције Запада приближиле Пекинг Москви, наводи се у извештају америчког Министарства одбране.

Путин и Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Упркос 163 странице документа посвец́еном кинеским оружаним снагама и забринутостима Вашингтона у вези са све вец́им утицајем Пекинга, укључујући и његову економску снагу, америчка војска није заборавила да спомене Русију, са којом се Кина удружила како би “ублажила тактику притиска САД-а”.

Москва и Пекинг често чине јединствени фронт против америчких предлога у Савету безбедности Уједињених нација (УНСЦ), будући да обе земље “деле мултиполарни светски поредак”.

“Кина је, у околностима западних санкција против Русије, повећала улагања у руску економију”, наводи се у извештају Пентагона.

У документу се такође спомиње велика иницијатива Нова кинеска траса, у којој се каже да земља може да користи мегапројекат за стварање „војних предности“. Такође се тврди да иницијатива има за циљ да обликује интересе других земаља како би се “ускладили са Кином”.

Руско-кинеска сарадња убрзано расте последњих година. Прошле године, промет између две земље достигао је рекордних 108 милијарди долара, што показује раст од око 25 одсто, изјавио је у априлу руски председник Владимир Путин.

Документ такође наглашава да је кинеско-руска сарадња достигла „историјски висок ниво“ и да може послужити као пример другима.

Ово се дешава након што је америчко министарство одбране објавило свој Војно енергетски извештај Кине за 2019. У извештају се наводи да Кина покушава да повец́а своје војне присуство у иностранству и успостави додатне војне базе у различитим деловима света.

Званичник Пентагона тврди да Кина и даље милитаризује Јужнокинеско море, укључујући постављање ракета и интерференцијских система на острвима Спратли.

Пекинг тврди да је регион суверена територија и изградио је војне базе на вештачким острвима.

Сједињене Државе редовно прете Кину патролама ратних бродова у такозваним вежбама слобода пловидбе, којима су се у последње време придружили и бомбардерски летови.

 

Пред којом женом Путин једино сагиње главу прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА