Најновије

ВЕЛИКЕ СИЛЕ УКРСТИЛЕ КОПЉА: Путин и Трамп у клинчу због Србије

Док из Вашингтона поручују да желе да помогну да се успешно спроведу реформе на путу евоатланских инеграција, из Москве упозоравају да се врше притисци на Србију у циљу поткопавања полита војне неутралности.

Илустрација (Фото: Правда)

Овако отворено препуцавање Вашингтона и Москве указује, како тумаче саговорници, да се две највеће светске силе  боре за утицај у Србији као најзначајнијој држави на Балкану.

Рецепт

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер изјавио је да је циљ САД, ЕУ и земаља региона исти напредак, док руском утицају више одговара да у тим државама владају корупција и несређено стање.

Председник Комитета за међународне послове руског Савета федерације Константин Косачов смарта да је судбина Београда и Приштине у рукама само те две стране, али да су САД адреса с које првенствено стижу сметње и препреке тим разговорима. Поручује да желе да Србија види „коњунктурну“игру свих оних који јој деле савете и препоруке.

Балансирање

- Они те препоруке и савете не дају због Србије, већ реализују сопствене интересе и надам се да Србија то одлично разуме. Знам да Вучић и Путин имају отворене, пријатељске односе и дијалог који у Русији, а верујем и овде у Србији, високо ценимо – казао је он и додао да се врше притисци на Србију и да НАТО жели да поткопа политику војне неутралности Србије.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да су велике силе у клинчу у борби за утицај и доминацију јер Србија има централно место у региону:

-  Упркос томе и разним притисцима или баш због тога, принципијелна и доследна политика балансирања између Истока и Запада је одржива. Београд има одличне везе с Кином и Русијом, које штите наше интересе у вези са КиМ, али и сад САД и ЕУ. Требало би да наставимо да бринемо о својим интересима, да никог не провоцирамо и будемо фактор мира и стабилности у региону.

Генерал Павковић открио тајну повлачења сa Косова и последње Слобине речи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА