Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ АНАЛИЗИРАЈУ: Шта ће бити ако САД изађу из НАТО?!

Ако би САД иступиле из НАТО-а, за обнављање одбрамбене способности Алијансе Европљани би морали да потроше стотине милијарди долара, пише лист "Франкфуртер алемајне“.

Немачка војска (Фото: Јутјуб)

Европа би, према писању листа, морала да купује не само војне бродове за заштиту међународних вода, него и копнену технику, као и авионе за случај рата, на пример, с Русијом.

Лист процењује да би финансијски губици за Европу, у случају да САД напусте НАТО, били око 350 милијарди долара. О томе, како наводи аутор текста, сведоче подаци извештаја који је представио Међународни институт за стратешка истраживања.

Војни експерти су израчунали трошкове у два могућа сценарија.

Према првом, Европљани би морали да замене целокупну америчку технику која је предвиђена за одбрану међународних вода у случају оружаног сукоба.

За то би Европа морала да купи војне бродове и авионе у вредности од 94 до 110 милијарди долара. Шеснаест најсавременијих фрегата кошта између 20 и 31 милијарду долара, док су разарачи за противваздушну одбрану вредни између 19 и 21 милијарду долара.

Други сценарио подразумева рат на копну, за који би Европи биле потребне још веће инвестиције. Према подацима Међународног института за стратешка истраживања, трошкови се крец́у између 288 и 357 милијарди долара.

За куповину 90 батерија противракетног система „Патриот“ Европљанима би било потребно 78 милијарди долара, а морали би да набаве и борбене тенкове, војне бродове и авионе. 

Прочитајте ОВДЕ зашто је Стејт департмент повукао честитку поводом пресуде за “државни удар” у Црној Гори!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА