Најновије

ТАЈНИ ДОКУМЕНТ ОТКРИО? Папа има доказ да је Степинац знао за злочине усташа! Извор из Ватикана каже...

Тајни документ, који открива улогу кардинала Алојзија Степинца у време усташке НДХ, дошао је до папе Фрање. Иако у Ватикану, засад, не желе да прецизирају о чему је реч, нити ко је послао ове папире, високи извор из седишта Римокатоличке цркве рекао је да су о свему обавештени само папа и најужи круг његових сарадника.

Алојзије Степинац (Фото: Јутјуб)

"Може се нагађати да ли је реч о једном или више докумената, али из последње папине изјаве о Степинцу јасно је да се веома детаљно испитује да ли је он, и на који начин, подржавао усташке злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, посебно током 1941. године која је и најспорнија у биографији хрватског кардинала", рекао је за Новости неименовани извор из Ватикана.

Он је додао да папа Фрања жели да дође до пуне истине, без обзира на то да ли то неком одговара или не, па радило се и о цркви у Хрватској.

"Ако овај документ или више њих открију нешто додатно о Степинцу и његовом односу са Павелићем и усташама, а што не би било на част хрватском кардиналу, никада неће бити проглашен светим, бар не за понтификата папе Фрање", категоричан је саговорник.

Извор листа нагласио је да папа није подлегао притисцима да брзо одлучи да ли ће потписати папир, којим Степинац треба да постане светац, истичући да је тих притисака било од хрватских бискупа, "али не само од њих".

Он је додао да су на адресу Ватикана до сада долазили многобројни документи о Степинцу и да су сви детаљно проучени, а наводно су се, истичу Новости, и неке јеврејске организације укључиле у трагање за истином, јер је усташки режим у првом годинама Другог светског рата понајвише био бруталан.

Саговорник из Ватикана није желео да потврди да је кључни документ, о којем је реч, дошао из архива Српске православне цркве или неке њој блиске цркве, али, како наводе "Новости", није ни искључио ту могућност.

"Многи детаљи из времена Павелићевог режима нису још познати, нити доступни јавности, али важни документи постоје. Крију се и у архивама великих држава које су учествовале у Другом светском рату и постоје канали како до њих може да се дође", рекао је неименовани извор.

Баш ти документи, до сада непознати, како је нагласио, пресудни су за даље папине одлуке о Степинцу.

"Овај папа неће погрешити, у то треба бити сигуран. Могу га хрватски националисти звати "црвеним папом" из Латинска Америке, али он неће сигурно ништа око Степинца препустити случају", сматра извор.

Је ли култ личности и када Макрон организује дефиле? На Сабору СПЦ ћу одговорити онима који су тражили моју "анатему”? упитао је Вучић данас. Прочитајте ОВДЕ шта је још рекао.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА