Најновије

МАРИЋ: Дигнути сви тимови, и Жандармерија, интервентна, Војска!

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио да су, због најављених падавина, све надлежне службе за заштиту и спасавање у приправности.

Поплаве у Србији 2014. године (Фото: Јутјуб)

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је данас, поводом најављених падавина, изјавио да су надлежне службе на територији те општине у приправности, али да нема опасности да се понови ситуација из 2014. године.

РХМЗ је најавио обилне падавине у наредна три дана, а упаљени су и наранџасти и жути метео-аларми. Марић каже и да се сви водотокови у Србији непрестано надгледају.

„Према најави Републичког хидрометеоролошког завода, у наредна три-четири дана очекује нас доста кишног периода са и до 60 литара кише по квадратном метру у појединим деловима Србије“, рекао је Марић и додао да су тим циклоном поред Србије обухваћене и Босна и Херцеговина и Хрватска, саопштио је МУП.

Према његовим речима, сви субјекти заштите и спасавања припремају се већ десет дана и у наредним данима максимално ће се пратити ситуација на терену.

„Све јединице Сектора за ванредне ситуације, тимови за поплаве стављени су у стање приправности, као и Жандармерија, интервентне јединце полиције, Војска Србије и цивилна заштита“, рекао је Марић и указао да су у стању приправности и јавна предузећа за газдовање водама у Војводини и Србији.

Марић је истакао да ће надлежне службе пратити ситуацију и на критичним тачкама имати тимове спремне да, уколико буде било потребно, реагују и спасавају људске животе.

Говорећи о критичним тачкама, Марић је рекао да се најављују бујичне поплаве, али не и поплаве на великим рекама, као и већа количина падавина на територији западне и југозападне Србије и Војводине.

Он је упозорио да може доћи до проблема у урбаним срединама, у ситуацијама када канализација не може да повуче одређену количину воде и додао да су надлежне службе и за то спремне.

Марић је подсетио да Сектор за ванредне ситуације има око 3.000 ватрогасаца-спасилаца у редовном саставу, у оквиру којих има 13 регионалних тимова за спасавање са око 130 припадника, што је знатно више људи у односу на неки ранији период.

„Оперативно је девет Специјализованих јединица цивилне заштите за спасавање на води и под водом са око 150 припадника. Дакле, располажемо са око 300 људи обучених и потпуно опремљених за спасавање у случају поплава и са око 90 чамаца“, навео је Марић.

РХМЗ је упозорио да се током ноћи, сутра и у ноћи ка среди у већини места у Србији очекују обилније падавине и да ће укупна колицина падавина бити од 20 до 40 мм, локално и око 60 мм по метру квадратном.

Сутра се у Србији очекује облачно и свежије време, са кишом, а у централним и јужним крајевима и са пљусковима са грмљавином. Дуваће умерен, повремено и јак, северни и северозападни, на југу и истоку источни и југоисточни ветар. Јутарња температура биће од 8 до 13 степени, највиша дневна од 10 на западу и северозападу до 19 степени на истоку и југоистоку Србије.

Према прогнози, у Београду ће сутра бити облачно и свежије, повремено са кишом, уз умерен западни и северозападни ветар. Температура без већег колебања, око 12 степени.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 21. маја, до петка ће бити умерено и потпуно облачно, местимично са кишом и пљусковима са грмљавином. Од суботе променљиво и топлије, у већини места са дужим периодима сунчаног времена и ретком појавом послеподневних пљускова и грмљавина.

"Хидролошка ситуација повољнија него 2014, али потребан опрез"

Реке и потоци на подручју Краљева су у својим коритима и тренутно нема опасности од изливања или евентуалних поплава.

Надлежне службе прате ситуацију на терену и спремне су да правовремено реагују уколико то буде потребно.

У Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације у Краљеву, у случају веће количине кише могућа је појава бујичних потока и локалних изливања. У овом тренутку ситуација је редовна.

Директор Србија вода Горан Пузовић изјавио је данас да обилне падавине које се очекују не би требало да доведу до поплава, а да се 2014. година свакако неће поновити, те да нема места за страх, јер је хидролошка ситуација сада много повољнија, али да је свакако потребан опрез.

Пузовић је рекао да су подигнути сви капацитете, направљен тим који прати ситуацију, а људи, опрема и средства су на терену са задатком да се прате сва критична места како би се брзо реаговало.

Он је навео да ће према прогнози РХМЗ данас и сутра пасти између 30 и 60 литара кише по квадратном метру у западним, југозападним и централним деловима Србије, локално и преко 80 мм падавина, да ћемо до петка имати падавине око 120 мм.

Каже да ће, уколико данас почне киша, до сутра бити подигнут водостај у сливу Јадра, Колубаре, горњег дела Западне Мораве, на Бјелици, Лужници, Ђетињи, Скрапежу, затим у централној Србији на Лепеници, Кубршници, Јасеници, у сливу Млаве, Пека и Лима.

У четвртак се очекује пораст водостаја у сливу Јужне Мораве, наводи Пузовић.

Каже да су могућа изливања на неуређеним деловима малих и бујичних водотокова и у небрањеним деловима.

"Не знамо још тачан распоред падавина, који се мења из сата у сат. Подигли смо све капацитете, направљен је тим који прати ситуацију, људи, опрема и средства су на терену са задатком да се прате сва критична места како бисмо брзо реаговали", навео је Пузовић.

Кад је реч о Дунаву и Сави, очекује се да се у петак уђе у редовну одбрану на Сави, а постоји могућност да буде и ванредна одбрана, али ни близу онога што се догађало 2014. године.

Пузовић каже да грађани треба да буду опрезни и слушају упозорења и најаве, али да се не очекује 2014. година.

"Можда ће бити критичних ситуација на појединим местима, ако негде падне и преко 120 литара па да дође до локалног подизања нивоа реке и проласка кроз неко мање насеље или место, али где имамо брањене објекте, насипе, бране, регулације, тамо не очекујемо велике проблеме", истакао је Пузовић.

Критична места су, каже, брдско-планинска подручја, Крупањ, Осечина, Љубовија, Ваљево, Параћин, Свилајнац, Петровац на Млави.

Обреновчани, каже, не треба да брину, јер је данас другачија хидролошка ситуација у односу на 2014. годину.

"Овог тренутка Обреновчани не треба да страхују. Другачија је хидролошка ситуација, Сава је много празнија, земљиште није засићено као што је било 2014. године јер смо пре мајских поплава имали два поплавна таласа у марту и априлу. Ово сад не личи на 2014. годину", истакао је Пузовић.

Истиче да је 2014. година била тешка лекција за цео Балкан, али да је од тада држава Србија урадила много.

Како каже, формирани су општински и градски штабови, институционално су повезани сви органи државне и локалне самоуправе, тако да сваки чинилац зна шта треба да уради у сваком тренутку.

Наводи да је у претходне четири године фирма Србија воде радила на 500 локација, те додао да се ради и на 12 великих инвестиција које подижу степен безбедности.

"Имамо завршене радове из кредита Светске банке у Новом Пазару, Алексинцу, Нишу, данас радимо на Сави у зони Шапца и Богатића, радимо у Свилајнцу, Параћину и Ваљеву, то су градови који ће бити много безбеднији кад све те објекте завршимо", истакао је Пузовић.

Он је навео да се припрема и нови инвестициони циклус, те да је завршена студија заштите великих вода у сливу реке Колубаре, која ће показати шта треба урадити у наредних 10-15 година како би безбедност у том сливу била повећана.

"Инвестиције су вредне између 250-300 милона евра, биће 20 брана које треба да се изграде само у сливу Колубаре, предвиђена је и реконструција комплетног обреновачког насипа од тридесетак километара", навео је Пузовић.

Почиње и пилот пројекат у вези са раном најавом евентуалних поплава.

"Ако киша пада, рецимо, изнад Ваљева, моћи ћемо да знамо за колико ће доћи до евентуалног поплавног таласа у Обреновцу. Те податке ће на време добити сви релевантни чиниоци у држави и локалним самоуправама", навео је Пузовић.

Радојичић: Београд спреман за екстремне временске услове

Београдске комуналне службе и јавна предузећа спремна су за најављене екстремне временске услове, рекао је у изјави за Тањуг градоначелник Београда Зоран Радојичић.

"У овом тренутку главна порука је да нема ни најмање разлога за панику, да не очекујемо никакве веће проблеме, ни приближно као што су били 2014. године, да је град спреман и да ћемо реаговати у сваком тренутку, у зависности од ситуације, како буде било потребно", рекао је градоначелник и потврдио да су београдска предузећа и комуналне службе у повећаном степену активности и у 24-часовним дежурствима.

По садашњим подацима, до петка се очекује 60 литара падавина по метру квадратном а Радојичић каже да је прогнозирано да ће главне падавине бити између уторка и среде а доток воде из региона у четвртак.

"Све комуналне службе и предузећа су добила инструкције и договарамо се са њима а сутра у току дана ћемо имати састанак штаба на коме ћемо разговарати са председницима општина, са људима из комуналних служби и предузећа о тренутном стању, и како ћемо даље да поступамо", рекао је Радојичић.

Током појачаних падавина неки минимални проблеми се могу очекивати у најнижим деловима где су раније и били, рекао је градоначелник и прецизирао да су да су то места где комунална и канализациона мрежа није припремљена због непланске и дивље градње, али те проблеме решавамо.

"Нема разлога за панику, нема разлога за велику бригу - али као озбиљно руководство, као озбиљан град заједно са грађанима смо спремни да реагујемо и у тежим ситуацијама али верујем и надам се да их неће бити", рекао је он.

Градоначелник Београда позвао је грађане на сарадњу како би се на време уклонили материјали са места где би могли да буду препреке евакуацији воде као и да "где буде проблема да комуницирамо и решавамо".

Количина падавина биће и као током најгорих поплава, а ове реке су најризичније! Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА