Најновије

"ОСОВИНЕ ЗЛА" ОТВОРЕНО ПРКОСЕ АМЕРИЧКОМ ПРЕДСЕДНИКУ: Свет је на ивици сукоба, а ово су три Трампове ноћне море!

Амерички председник Доналд Трамп има све већих проблема на спољноополитичком плану. Не иде му баш.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Уплео се у три велике међународне кризе којима је Бела кућа поклопац који је све порознији. Три земље које је Трампова Бела кућа потврдила и дефинисала као велике непријатеље, “осовине зла”, пркосе САД, а свет је на ивици могућих нових сукоба.

Три Трампове ноћне море су Северна Кореја, Иран и Венецуела за које се, како сада ствари стоје, може рећи да су његова три посртаја, да не кажемо пораза. С Ираном је на прагу рата, Венецуели прети интервенцијом, а односи са Северном Корејом након пропалог састанка (више политичког естрадног шоуа) у Ханоју враћени су практички на почетак.

Може ли Трамп да издржи такав интензитет односа, а поготово оваква војна уплитања? Без обзира на све, Венецуела и, поготово, Иран нису руинирани Садамов Ирак. Да ли Трамп у међународној политици заправо гуска у магли или слон у уској стакларници? У САД због таквих Трампових гафова прозивају државног секретара Мајка Помпеа, а поготово првог јастреба Беле куће Џона Болтона чијег се екстремизма, како пишу амерички медији, боји и сам Трамп.

Но, кренимо редом. Прво Северна Кореја. Два очигледно неприпремљена сусрета с Ким Џонг Уном - у Сингапуру у априлу 2018. и у Ханоју у фебруару 2019. - нису добила ефекат. Иако се Трамп разнежио на сусретима с диктатором, ништа се од наводно договореног није остварило. Ким не само да није престао са својим нуклеарним програмом, него је опет тестирао балистичке ракете. Оне, према обавештајним проценама, имају од 30 до 60 бојевих глава и могу да погоде циљеве у САД. Ким Џонг Ун очекивао је укидање санкција, али није добио ни поруке добре воље у том смеру - поготово што опет има проблема са жетвом и поновно прети опасна несташица хране.

Ојачао Кима

Но, док је Трамп остао кратких рукава, чини се да је с друге стране тим састанцима Киму само дао међународни легитимитет и важност и отворио му нове међународне везе. Коначно, Ким Џонг Ун се у кратко време сусрео с Трампом и лидерима Кине и Русије, Си Јинпингом и Владимиром Путином. Тако је поручио да сад има и друге опције и излазе осим Трампа и да се не мора баш журити да стави кључ у браву свог нуклеарног програма.

Кад је реч о Ирану, Северна Кореја поседује нуклеарно наоружање, а Иран га није имао и још га нема, каже Вилијам Џеј Бурнс, некадашњи заменик Обаминог државног секретара. Али, Трамп је с Ираном дошао на ивицу рата и земља која је потписала споразум о укидању свог нуклеарног програма поново креће у његову обнову и обогаћивање урана.

Од Хомеинијеве Исламске револуције 1979. године Иран је со на рану свих америчких администрација. Чак је пропао комунизам, СССР и Варшавски пакт, а Иран је још кост у грлу. Упркос противљењу савезника из ЕУ, Трамп је ескалирао односе с Ираном пославши своје носаче авиона, бомбардере Б-52 (у своју базу у Катару) и ракетне саставе у Перзијски залив. Осим тога, Иран је добар с Русијом, а економски се дигао након што су му биле укинуте санкције.

Уз то, дошло је и до либерализације режима који се сада опет радикализује. Иран се позиционирао на Блиском истоку као играч у Сирији и Јемену и подршка Катару у спору с осталим арапским заливским земљама. САД, Саудијска Арабија и Израел су због тог “ширења” утицаја Ирана у регији врло напети па би се вероватно цела регија запалила у случају оружаног сукоба с Ираном.

Нови Вијетнам

У случају Венецуеле Бела кућа стала је иза Хуана Гаидоа, самопроглашеног опозиционог председника, па га подстакла и на оружани бунт, ипак није успела да сруши Николаса Мадура, и то је свакако Трампов пораз. Наиме, Мадуров режим се, пише хрватски Јутарњи лист, урушавао сам: енормна инфлација, недостатак лекова и хране, егзодус становништва, проблеми с енергијом, санкције - све то није му ишло у корист.

Сада су се тамо већ инфилтрирали и Руси и Кинези, а ЕУ, која је подржавала Гаидоа, није подржала његов покушај “оружаног устанка”. Сада Џон Болтон прети интервенцијом коју већ унапред многи називају новим Вијетнамом.

Трамп има и све већих проблема с некад стожерним савезником на Блиском истоку - Турском. Тренутно је она у јачим везама с Путиновом Русијом и радије с њим дели блискоисточне карте. И на крају, односи с Бриселом су на најнижим гранама досад. Бела кућа као да се више уопште не консултује с Бриселом, Берлином и Паризом, а односи су и у економском и политичком застоју.

“Трамп уноси немир међу Американце својом импулсивним и погрешним одлукама које угрожавају нашу сигурност и нарушава и наш углед у свету”, рекао је за Њујорк Тајмс Џефри Прескот, стручњак за Блиски исток.

Прочитајте ОВДЕ шта се то десило у Трамповом одмаралишту, има и мртвих.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА