Најновије

"Тринаест земаља је променило одлуку, зашто не би и ми?" Француски историчар открива следећи велики корак у борби за српско Косово

Тринаест земаља је променило одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова, па зашто не би и Француска, каже Алекси Труд, историчар и један од покретача петиције у Француској за повлачење признавања независности Косова који најављује покретање те иницијативе у националној скупштини.

Нема предаје (Фото: Јутјуб)

- То би било врло добро у циљу решавања целокупне ситуације у региону Западног Балкана. Јасно је да овако не може да се дође до решења. Суштинска аутономија за Косово би омогућила да се убрзају преговори и пријем целог региона у ЕУ - рекао је Труд.

У супротном, покренуће се питање Босне и Северне Македоније што, како додаје, никоме није у интересу.

Текст петиције је само у једном дану потписало више од 1.500 људи, а циљ организатора из "Колектива за мир на Косову" којем председава Труд, јесте да до почетка јула и наставка разговора о будућности КиМ у Јелисејској палати буде прикупљено 100.000 потписа и да се истовремено покрене велика национална дебата.

- Желимо да се пре 1. јула и доласка председника Александра Вучића у Паризу одржи расправа у националној скупштини Француске о Косову. Већ смо у контакту с одређеним политичарима којима ћемо предати петицију. У плану је да они с њом изађу пред Комисију за спољне послове парламента - рекао је он.

Труд верује да би то могло да промени ситуацију наводећи да у Француској није било дебате око признавања Косова.

- Никола Саркози је то сам одлучио једне недеље увече, 17. фебруара 2008, уз здушну подршку свог министра спољних послова Бернара Кушнера. Ово је прилика да се коначно о томе поведе расправа. Тим пре што је неколико скупштинских мисија у последње време поднело алармантне известаје о стању људских права и свеукупно ситуацији на Косову - истакао је Труд.

Он је најавио да ће следеће недеље имати кампању у француским медијима, као и да су после европских избора потписе обећали и многобројни посланици, регионални саветници, партијски званичници.

САД испоручиле Украјини ручне ракетне бацаче PSRL-1 који су „неуспешна“ копија руског РПГ-7. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА